Spitalul ”Victor Babeş” Timişoara: Norovirusul afectează toate grupele de vârstă. Cele mai multe complicații, la copiii mici, vârstnici și la pacienții imunodeprimați

0
371

Norovirusul afectează toate grupele de vârstă, însă produce cele mai multe îmbolnăviri și complicații la copiii mici, vârstnici și la pacienții imunodeprimați prin deshidratare severă și dezechilibre electrolitice marcate induse de pierderea de lichide, atrag atenția specialiștii de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumologie ”Victor Babeş” din Timişoara.

Calea principală de transmitere este cea fecal-orală, prin consum de alimente sau apă contaminate, arată sursa citată.

Transmiterea se poate face și prin aerosoli proveniți din lichidul de vărsătură, prin contactul cu obiecte și suprafețe contaminate sau direct, de la o persoană la alta.

”Contagiozitatea este maximă în timpul bolii acute, însă virusul poate fi răspândit și de persoanele asimptomatice sau de cele simptomatice încă înainte de debutul simptomelor sau timp de câteva săptămâni după vindecare”, a precizat dr. Andreea Floruncuț, medic rezident boli infecțioase.

Ca și în cazul altor gastroenterite virale, este suficientă o doză scăzută pentru a se produce infectarea, afirmă medicul.

”Perioada de incubație este scurtă, de la 24 până la 48 ore de la intrarea în contact cu Norovirusul, după care apar greața, vărsăturile, durerile abdominale și diareea apoasă. Febra poate să lipsească sau, în cazul în care apare, este moderată și de scurtă durată. Infecția asimptomatică este des întâlnită, în special la copii”, a explicat dr. Andreea Floruncuț.

Boala este frecvent autolimitată, simptomele dispărând în 2-3 zile. Nu există tratament antiviral țintit, iar în cele mai multe cazuri regimul alimentar specific bolii diareice și terapia de rehidratate orală sunt suficiente pentru combaterea simptomelor.

”În cazul simptomatologiei mai grave se pot asocia antispastice (medicamente pentru reducerea spasmului muscular intestinal), antivomitive sau antidiareice”, spune medicul.

Spitalizarea este necesară doar în cazurile în care deshidratarea este severă și trebuie efectuată reechilibrare hidro-electrolitică prin administrare intravenoasă de soluții perfuzabile.

”Pentru a preveni apariția bolii se recomandă consumul apei din surse sigure, spălarea fructelor și legumelor înainte de consumare, spălarea mâinilor sub jet de apă cu săpun timp de minim 20 secunde, dezinfecția adecvată a suprafețelor”, a afirmat dr. Andreea Floruncuț.

Norovirusul sau virusul Norwalk este unul dintre cele mai comune microorganisme care cauzează gastroenterită acută.

Virusul a fost prima dată izolat în 1972 în contextul unui focar de infecție la o școală din Norwalk, Statele Unite ale Americii, fiind primul agent viral descoperit în etiologia bolilor diareice acute.

Articolul precedentCMMB lansează, în contextul Zilei Mondiale a Sănătății 2024, un set de 10 principii pentru eficientizarea unor părți ale sistemului de sănătate
Articolul următorCiolacu: Institutul Fundeni, Institutul „C.C. Iliescu” şi Institutul Oncologic Bucureşti trebuie să se regăsească pe o platformă care să integreze costurile şi managementul