Spitalul „Victor Babeş” Timişoara: Investigaţii de testare funcţională pulmonară gratuite

0
89

Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” din Timişoara, pune, din această săptămână, şi la dispoziţia pacienţilor care nu sunt internaţi, o serie de investigaţii pulmonare gratuite pentru stabilirea unui diagnostic complet, analizele făcându-se pe baza unei recomandări de testare prescrisă de medicul pneumolog curant şi în urma unei programări.

„Vorbim, de exemplu, de testarea capacităţii de difuzie (DLCO), pentru a determina cât de eficient transferă plămânii oxigen din aer în fluxul sanguin, sau de pletismografia corporală totală, test prin care putem determina capacitatea pulmonară totală (cantitatea totală de aer care poate fi stocată de plămâni) respectiv volumul rezidual (cantitatea de aer care rămâne în plămâni după un expir complet). În cadrul acestui test, pacientul va sta într-o cabină etanșată, numită cabină pletismografică și va respira prin intermediul unei piese pe care o va introduce în cavitatea bucală. În tot acest timp, presiunea și debitul aerului sunt măsurate. Un alt test ce poate fi realizat gratuit, în spital, pe baza trimiterii de la medicul penumolog curant, este cel de rezistenţă a muşchilor respiratori, atât a celor responsabili de inspir, cât şi a celor utilizaţi în timpul expirului. Putem realiza chiar şi o provocare bronşică pentru a evalua reacţia căilor respiratorii la anumite substanţe ce pot declanşa bronhospasmul şi wheezingul (respiraţia şuierătoare)”, a declarat dr. Noemi Suppini, medic specialist pneumolog, coordonator Laborator Explorări Funcționale – Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” Timișoara.

Toate aceste investigaţii ajută medicul curant pentru stabilirea unui diagnostic complet şi administrarea unui tratament corespunzător.

„Există însă și anumite contraindicatii care necesită temporizarea efectuării testării cum ar fi de exemplu hemoptizia (exprimarea sângelui prin tuse), fumatul cu o oră înainte de efectuarea testării, efortul intens cu 3 ore înaintea testării, intervenții chirurgicale recente (oculare, toracice, abdominale) sau istoric de infarct recent (în ultimele 3 săptămâni)”, a mai precizat dr. Noemi Suppini.

De asemenea, pacienții beneficiază de gratuitate pe baza cardului de asigurat și a trimiterii de la medicul pneumolog curant la efectuarea spirometriei, acea investigație care măsoară volumul și debitele pulmonare, cantitatea de aer inspirată, dar și ușurința și rapiditatea cu care este expirat aerul din plămâni.

Sistemul complex de testare funcţională pulmonară permite realizarea, într-un timp relativ scurt, a tuturor acestor investigaţii, care se pot efectua printr-o internare de zi.

„Pentru că aparatul este unic în vestul ţării, am luat deja legătura cu colegii pneumologi din judeţele învecinate, astfel încât să putem investiga nu doar bolnavii din Timiş, ci şi pacienţi din Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi chiar Bihor”, punctează dr. Noemi Suppini.

Articolul precedentO nouă etapă pentru realizarea Institutului Regional de Oncologie Timişoara
Articolul următorOMS, apel la transformarea îngrijirii din domeniul sănătăţii mintale după o înmulţire a cazurilor postpandemie