Spitalul ”Victor Babeş” Timișoara: Boala bronșiectazică, o afecțiune cronică ce poate fi tratată, dar nu poate fi vindecată

0
399

sursa foto: Spitalul Victor Babeş Timișoara/Facebook

Boala bronșiectazică este o afecțiune cronică ce poate fi tratată, dar nu poate fi vindecată, atrag atenția specialiștii de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumologie ”Victor Babeş” din Timişoara. ”Netratată corect, boala alterează profund calitatea vieții devenind invalidantă”, avertizează medicii.

”Boala bronșiectazică (BB) este o afecțiune pulmonară cronică ce se definește prin coexistența alterării anatomice la nivel pulmonar cu o simptomatologie clinică specifică. Alterarea anatomică se referă la dilatarea anormală, permanentă și evolutivă a bronhiilor de calibru mediu”, a declarat prof. dr Voicu Tudorache, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Spitalului ”Victor Babeş” din Timişoara.

Potrivit sursei citate, din punct de vedere al simptomelor vorbim despre:

  • tuse cronică
  • expectorație abundentă, purulentă
  • infecții respiratorii repetitive

Incidența este de pană la 566 de cazuri la 100.000 de locuitori cu o creștere de 40% in ultimul deceniu, a subliniat prof. dr Voicu Tudorache.

”Managementul BB urmărește reducerea exacerbărilor (acutizărilor), reducerea simptomelor, îmbunătățirea calității vieții și reducerea riscului de complicații viitoare, cum ar fi declinul funcției pulmonare și exacerbările severe. Netratată corect, boala alterează profund calitatea vieții devenind invalidantă. Căutarea unei cauze de bază, care poate fi susceptibilă de o intervenție țintită pentru a preveni deteriorarea continuă, este primordială, dar rămâne adesea zadarnică. Terapia se concentrează rapid către tratamente empirice pentru a preveni exacerbările infecțioase și a întârzia progresia bolii”, a afirmat prof. dr Voicu Tudorache.

Sursa citată arată că boala bronșiectazică înglobează leziuni pulmonare cauzate de o varietate mare de procese patogenice care răspund diferit la terapia cu antibiotice inhalatorii. Bolnavii cu bronșiectazii au adesea infecții cronice polimicrobiene.

Articolul precedentComisia europeană a aprobat un tratament preventiv pentru bronşiolită
Articolul următorANMDMR încurajează populația din România să raporteze reacțiile adverse suspectate ale medicamentelor, în cadrul unei campanii globale