Spitalul ”Victor Babeș” București: Prima persoană vaccinată împotriva variolei maimuței

0
145

Medicii de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale ”Victor Babeș” din București au efectuat, vineri, prima vaccinare împotriva variolei maimuței. ”Este vorba despre o persoană adultă, contact al unui pacient diagnosticat cu variola maimuței, care a venit din proprie inițiativă și a solicitat vaccinarea”, a declarat în EXCLUSIVITATE pentru RoHealth Review și Sănătătatea. TV, dr. Corneliu Popescu, director medical al unității sanitare.

”Astăzi a fost vaccinată împotriva variolei maimuței prima persoană la noi în spital, este foarte posibil să fie și prima persoană din țară. Este vorba despre un contact al unui pacient infectat cu variola maimuței, așa s-a declarat. Conform regulilor sunt vaccinate persoanele care sunt contacți ai unor pacienți cu variola maimuței. Pentru a fi eficientă, vaccinarea trebuie făcută, ideal, în primele patru zile, dar este eficientă până la două săptămâni. Se fac două doze de vaccin: o doză inițială și, după 28 de zile, o a doua doză. Vaccinarea se face numai în cazul persoanelor cu vârsta de peste 18 ani”, ne-a declarat dr. Corneliu Popescu.

”Vaccinarea împotriva variolei maimuței se face fie la cerere, în cazul în care este contact al unei persoane infectate, fie în urma unei anchete epidemiologice a Direcției de Sănătate Publică, bineînțeles cu acordul pacientului”, a explicat dr. Corneliu Popescu.

Până în prezent, în România au fost diagnosticaţi cu variola maimuţei 40 de pacienţi.

Ministerul Sănătății a anunțat, joi, că va declanșa Mecanismul European de protecție civilă pentru asigurarea tratamentului pacienților diagnosticați cu variola maimuței.

”Comisia Europeană a informat statele membre că sunt disponibile 10.008 tratamente cu antiviralul Tecovirimat pentru infecția cu variola maimuței. Iar țările membre pot accesa aceste tratamente prin mecanismul european de protecție civilă. Pentru a beneficia de tratament, Ministerul Sănătății a solicitat prin Departamentul pentru Situații de Urgență activarea acestui mecanism european pentru aproximativ 150 de persoane”, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății.

Articolul precedentPeste 80 de milioane de euro din PNRR, alocați pentru investiții în infrastructura necesară tratării pacienților critici nou-născuți
Articolul următor1 octombrie, Ziua luptei împotriva cancerului de sân