Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”: Tumoră sacrată operată în echipă medicală multidiciplinară

0
274
Foto: Daniel Iancu/Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila"
Tumorile primitive benigne și maligne ale sacrului reprezintă 2-4% din totalul neoplaziilor osoase și 1-7% din tumorile primitive vertebrale.
Patologie rară la nivel mondial, tumorile sacrate sunt preponderent primitive, benigne însă cu agresivitate locală mare, bine diferențiate însă generând simptomatologie non-specifică datorită creșterii insidioase. Sunt deseori diagnosticate în stadii avansate, când, cel mai adesea, au dimensiuni impresionante și prezintă invazie loco-regională, condiții care ridică probleme majore de management medical intra și postoperator – menționează reprezentanții unității spitalicești cu referire la cazul unei paciente care s-a prezentat, în regim electiv, la maior medic dr. Eduard Cernat, medic primar Ortopedie și traumatologie pentru o evaluare medicală și identificarea de soluții terapeutice, acuzând prezența unei formațiuni tumorale în zona pericoccigiană, indurată la palpare, fără eritem și nedureroasă. Debutul acesteia a survenit în urmă cu șase luni, singura asociere descrisă de pacientă fiind diagnosticul de COVID 19, cu puțin timp înainte de a sesiza leziunea.
Examenul RMN a identificat o formațiune chistică, negadolinofilă (gadolinofilă vine de la gadolinium, substranţa de contrast utilizată în analiza RMN, ceea indică dacă leziunea prinde această substanță sau nu), cu diamentru de 8 cm, cu punct de plecare sacrat S2 – S3.
S-a solicitat a doua opinie de imagistică medicală: lt.col. dr. Cezar Bețianu confirmă aspectul tipic de Chordom sacro-coccigian.

În contextul avizului ferm imagistic se decide rezecția primară, fără biopsie prealabilă

„Din prisma simptomatologiei nespecifice și dezvoltării insidioase, tumorile sacrate sunt cel mai frecvent descoperite în cadrul explorărilor imagistice avansate. Explorările radiologice convenționale sunt deseori incapabile să detecteze leziuni la nivelul sacrului. Însă, pentru explorarea unei leziuni având această topografie, explorările computer tomografice și de rezonanță magnetică nucleară sunt mult mai utile .
În majoritatea cazurilor, datorită diferențelor existente între achizițiile efectuate de cele două metode, este necesară explorarea sacrului utilizând ambele metode în vederea obținerii unei informații cât mai exacte cu privire la extensia leziunii. Anumite tipuri histopatologice prezintă semne caracteristice CT sau RMN însă aceste explorări nu pot stabili diagnosticul definitiv ci doar rapoartele anatomice și dimensiunea tumorii.
De reținut că una dintre cele mai importante întrebări ce se pun cu privire la extensia și localizarea tumorii este gradul de afectare a sacrului și a coloanei lombare precum și a articulației sacroiliace, aceste aspecte influențând strategia chirurgicală, fiind factori determinanți ai prognosticului chirurgical”  – relatează specialiștii pe pagina de socializare a spitalului universitar.

Componența echipei multidisciplinare

Echipă medicală multidisciplinară care a intervenit chirurgical a fost compusă din mr. dr. Eduard Cernat, medic curant, cu experiență în chirurgia lombo-pelviană, lt.col. dr. Augustin Dima, medic primar Chirurgie generală, chirurg cu vastă experiență în chirurgia oncologică/ Secția Clinică Chirurgie generală I și dr. Ivașcu Robert, medic specialist ATI.
Au realizat disecția perimetrală, decolarea de pe fascia peri-rectală, ligatura pediculilor vasculari și rezecția în bloc cu marjă de siguranță oncologică de la nivelul S2:
„Defectul oste-ligamento-fascial rezidual se acoperă cu lambouri musculare din mușchiul fesier mare bilateral. Evoluția postoperatorie favorabilă permite externarea pacientei la 7 zile postoperator, cu un deficit senzitivo-motor sfincterian parțial.
Examenul anatomo-patologic confirmă rezecția tumorală în limite de siguranță oncologică și diagnosticul de chordom sacrococcigian. La 6 luni de la intervenția chirurgicală și după efectuarea a două examinări imagistice RMN succesive, se constată că pacienta nu prezintă semne de recidivă” – informează specialiștii amintiți.

Tabloul clinic, frecvent nespecific sau sărac, motivează importanța evaluărilor imagistice

„Evaluările radiologice convenționale, deși extrem de limitate în posibilitățile de evaluare a acestei regiuni complexe, orientează uneori asupra topografiei patologiei. Examinările computer tomografice și de rezonanță magnetică nucleară, completate de scintigrafie, sunt cruciale în identificarea, localizarea și caracterizarea leziunilor sacrului, contribuind astfel la stabilirea unui diagnostic corect și facilitând planificarea unei conduite terapeutice. Însă aceste evaluări și mai ales tratamentul complex al acestor tumori rare necesită abord multidisciplinar, preferabil în centre specializate. 
Actualmente există puține centre la nivel mondial suficient de experimentate în tratamentul chirurgical al tumorilor sacrate. Astfel, existența unei colaborări internaționale și a unui registru prin care centrele ce împărtășesc interesul în a trata asemenea cazuri complexe să poată comunica cu mai mare facilitate ar fi de mare utilitate” – se precizează în comunicatul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”
Potrivit specialiștilor amintiți, stratificarea riscului este esențială pentru stabilirea tratamentului optim și pentru profilaxia potențialelor complicații ale acestuia; acesta permite totodată anticiparea necesitaților și adaptarea resurselor în vederea optimizării actului medical.
„Coloana vertebrală reprezintă deseori sediul metastazării diferitelor entități maligne, fiind cea mai frecventă localizare scheletală a determinărilor secundare. În Statele Unite sunt raportate un număr de 7500 cazuri noi de tumori primitive vertebrale pe an.
Fiind o subcategorie rară a tumorilor spinale, tumorile sacrate reprezintă între 1-7% din totalitatea tumorilor spinale. Heterogenitatea histologică este generată de multiplele potențiale origini tisulare, pornind de la țesut osos, continuând cu țesut cartilaginos, structuri neurovasculare și măduvă osoasă. O împărțire didactică a acestor tumori poate fi făcută în tumori primitive, la rândul lor maligne și benigne, tumori metastatice și tumori secundare cu invazia secundara a sacrului.
Tumorile primitive benigne și maligne ale sacrului reprezintă 2-4% din totalul neoplaziilor osoase și 1-7% din tumorile primitive vertebrale” – relatează reprezentanții echipei medicale.
Articolul precedentBaia Mare: Lucrări de modernizare la Spitalul de Boli Infecţioase şi Psihiatrie
Articolul următorIași: Alte două infectări cu virusul West Nile. În ce stare se află pacienții