Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că spitalul modular suport COVID-19 construit la Leţcani – Iaşi cu fonduri de la consiliile judeţene din Neamţ şi Iaşi nu poate primi deocamdată pacienţi.

Nelu Tătaru a explicat că unitatea nu este aşezată structural, dar nici nu are toate avizele necesare funcţionării.

„Unitatea nu are nicio negaţie sau aviz de la ISU, nici de la Apele Române, nici de la Mediu. Am recomandat să înceapă o reevaluare la tot ce înseamnă avize de obţinut. Am văzut şi o neaşezare structurală pe tot ce înseamnă spital COVID-19. Nu am găsit acolo aşezarea fiecărui compartiment care să corespundă, că este boli infecţioase, că este terapie intensivă. Astăzi va fi o echipă comună medicină de urgenţă – terapie intensivă – DSP care va reorganiza în interior acest spital ca să putem să îi dăm coordonare şi acea organizare de spital suport COVID-19. (…) Spitalul de la Leţcani nu corespunde şi nu vor intra bolnavi astăzi în acel spital. Reorganizarea structurală se poate face în 2-3 zile, din punctul meu de vedere. Dar avizele…inclusiv apa menajeră care pleacă din acest spital înseamnă un deşeu biologic. Acolo vom avea pacienţi cu COVID-19. Până nu avem toate circuitele puse la punct şi toate responsabilităţile asumate, inclusiv de acea apă menajeră – unde se duce – nu putem gestiona un spital într-o pandemie cu un risc biologic”, a declarat Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că unitatea de la Leţcani figurează ca secţie exterioară a Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” – aflat în subordinea CJ Iaşi – spital care va trebui să asigure atât personal cât şi funcţionarea.

„Un mananger de spital, când îşi asumă o secţie exterioară, îşi evaluează personalul şi dacă nu are acel personal, va face solicitare către Comitetul Naţional pentru Coordonarea Intervenţiei, pentru numărul de personal şi ce specialităţi are nevoie. Sunt multe spitale în Iaşi care ar putea detaşa acel personal. Noi, în măsura în care îşi fac necesarul, vom solicita acele detaşări din alte judeţe. În interiorul judeţului, detaşarea se face cu aprobarea DSP şi a Comitetului Judeţean pentru Coordonarea Intervenţiei, din care face parte şi Consiliul Judeţean – în subordinea căruia se află spitalul”, a precizat ministrul Sănătăţii, potrivit Agerpres.

Spitalul mobil este construit din aproximativ 100 de containere de diferite dimensiuni, care însumează aproximativ 4 kilometri. Este amplasat în apropiere de Iaşi, pe DE 585, unde se află Parcul Industrial TransAgropolis din comuna Leţcani, pentru a facilita accesul transportului medical din celelalte judeţe ale Moldovei.