Spitalul Județean Baia Mare: Trei proceduri de înlocuirea percutană a valvei aortice la pacienți cu stenoză aortică strânsă

0
4066
Foto: SJU Baia Mare
Premieră pentru Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare cât și pentru un spital nonuniversitar din Romania: în săptămâna anterioară, s-au realizat trei proceduri de TAVI (înlocuirea percutană a valvei aortice la pacienți cu stenoză aortică strânsă).
intervențiile s-au făcut pentru trei paciente cu indicație de protezare valvulară aortică însă cu multiple comorbidități asociate, care practic contraindicau intervenția chirurgicală clasică pe cord deschis, (viroza hepatică, astm, obezitate importantă) – informează instituția.
Stenoza valvulară aortică severă este o boală degenerativă care le afectează pacienților semnificativ calitatea vieții: fiind o boală severă şi lent progresivă, apare mai ales la pacienţii cu o vârstă avansată care au adesea alte afecţiuni severe şi se asociază cu disfuncţie cardiacă progresivă.
„De la instalarea simptomelor, fără intervenţie, speranţa de viaţă este redusă la maximum câţiva ani. Singura modalitate de a opri evoluţia către o boală cardiacă terminală este înlocuirea valvulară” – precizează reprezentanții SJU.
Procedura a fost efectuată în analgosedare cu pacientele conștiente și atent monitorizate hemodinamic – relatează echipa medicală. Astfel, în toate cele trei cazuri valvele au fost corect implantate, fără complicații, cu hemostaza percutană (sutura intravasculară) și într-un timp de aprox. 1 h și 30 minute/ per caz.
„Acest procedeu se adresează pacienților aflați deasupra resurselor chirurgicale și cu multiple comorbidități asociate la care o intervenție chirurgicală clasică de înlocuire a valvei aortice ar comporta un risc chirurgical crescut, astfel prin această procedură minim invazivă (valva a fost implantată transfemural prin puncție evitându-se astfel deschiderea sternului și implicit oprirea cordului) toate aceste complicații și riscuri au fost mult reduse.
Postprocedural evoluția a fost favorabilă, două dintre paciente fiind extenrate la 36 ore, a treia necesitând tratament inflamator pentru patologie noncardiacă. Această procedură, (TAVI), continuă calea unor proceduri moderne după efectuarea în LACCCI – SJUBM, precum EVAR (reparare AAA), vascularizări coronariene, imagistică intracoronariană” – informează instituția.

SJU Baia Mare: Toate aceste proceduri au fost și sunt decontate integral de Casa Națională de Asigurări prin Programul Național

Echipa medicală a fost compusă din dr. Dan Florin Filip – medic coordonator LACCI, doctor în medicină, medic primar cardiolog, dr. Ioan Florin Ferenț – medic specialist cardiologie, prof. dr. Jan Kovac (Universitatea Lancester – UK) – proctor, asistenții medicali Viorel Pinte, Aurica Herța, Loredana Mocanașu, Julieta Pop, Viorel Man, anesteziști – dr. Sebastian Tulcan, dr. Costel Coroiu, asist. Ovidiu Foda și dr. Daniela Trenișan – imagistică medicală.
De câţiva ani, a apărut o speranţă salvatoare de viaţă pentru aceşti pacienţi, speranţă numită TAVI – o procedură prin care se realizează implantarea unei proteze valvulare printr-o tehnică percutană, cu ajutorul unui cateter. Intervenţia TAVI este o procedură cu rezultate clinice spectaculoase, cu o rată de succes mai mare de 95%. Odată efectuată cu succes, procedura are un impact major asupra pacientului, crescându-i supravieţuirea şi ameliorându-i calitatea vieţii” – subliniază specialiștii SJU.
Foto: SJU Baia Mare
Articolul precedentAcord de cooperare între Spitalul Universitar de Urgență București și Universitatea de Medicină și Farmacie Hue din Vietnam
Articolul următor25 decese la pacienți cu COVID-19, în ultima săptămână. 457 de persoane, internate în unități sanitare de profil