Spitalul „Grigore Alexandrescu”: A fost inaugurat Centrul de Transplant Hepatic pediatric. Zece copii, pe lista de așteptare pentru transplant

0
123

sursa foto: Ministerul Sănătății

La Spitalul de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” a fost inaugurat, joi, Centrul de Transplant Hepatic pediatric. În acest centru, se vor face trei tipuri de transplant hepatic: de la donator cadaveric, split (împărţirea ficatului) şi transplant hepatic de la donator viu.

„Numărul cel mai mare va fi transplanturi hepatice de la donator viu. Va fi o colaborare între Spitalul Fundeni şi Spitalul Grigore Alexandrescu, în sensul că adultul se va face la IC Fundeni, iar copilul – transplantul propriu zis se va face la Spitalul Grigore Alexandrescu”, a explicat prof. dr. Vlad Braşoveanu.

Centrul de Transplant Hepatic pediatric de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” este primul spital de pediatrie din România care poate să dezvolte o capacitate legată de transplant, a afirmat ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila.

„Este doar marcarea sfârşitului unei activităţi care a început în 2022 în prima parte a anului, când ne-am hotărât să facem tot ceea ce este posibil astfel încât un prim spital de pediatrie din România să poată să dezvolte o capacitate legată de transplant. Noi, ca Minister al Sănătăţii, am ajutat spitalul cu investiţii de circa 10 milioane de lei, necesare pentru dotările atât la nivelul sălii de operaţie, partea de terapie intensivă, facilitatea de laborator de anatomie patologică. Urmează şi alte investiţii pentru un CT mobil, dacă nu greşesc, care va fi în curând instalat. Lucrul cel mai dificil, aşa cum este evident pentru toată lumea, este că trebuie să avem o resursă umană care să fie antrenată pentru acest lucru”, a declarat ministrul Sănătății.

Echipa de la Spitalul „Grigore Alexandrescu” va continua să lucreze cu medicii de la Institutul Clinic Fundeni.

„Am înţeles că, în general, cam 10 transplanturi pe an hepatice au fost realizate la nivel naţional ( la copii – n.r.). Sunt cazuri câteodată dramatice, afectează copii foarte mici. Uneori sunt probleme legate de intoxicaţii grave care duc la distrugerea ficatului şi copiii au nevoie de transplant. (…) Din fericire, donatorii se găsesc mai uşor, sunt apropiaţi, sunt părinţii acelui copil. (…) Este o discuţie în spaţiul public legat de transferul pacienţilor în străinătate. El este necesar în unele situaţii, dar evident cred că toată lumea înţelege că dacă dezvoltăm capacităţi în ţara noastră să putem să tratăm marea majoritate a celor care au probleme medicale complexe, cred că este un lucru bun şi oferă sustenabilitate”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Prof. dr. Irinel Popescu a precizat că echipa de medici de la Institutul Clinic Fundeni va fi prezentă la primele intervenţii care se vor efectua la Spitalul „Grigore Alexandrescu”.

„Evident că la primele operaţii echipa de la Fundeni va fi prezentă până când programul de aici va putea evolua pe cont propriu. (…) Nu numai România trimite în străinătate. La nivel european, Belgia şi-a făcut o preocupare specială din a transplanta copii şi chiar ţări precum Franţa sau Italia, nu mai vorbim de ţările din Est, încă trimit acolo o parte din copii”, a afirmat prof. dr. Irinel Popescu.

Prof. dr. Irinel Popescu a amintit și de primul transplant  hepatic realizat la un copil din România.

„Unii dintre dumneavoastră poate îşi mai amintesc primul transplat hepatic din România, Timea Balogh. Era un copil de un an la vremea respectivă. Anul ăsta, la 21 de ani, o să nască primul copil. Deci, e o poveste care de-a lungul timpului a arătat necesitatea acestui transplant pediatric pe care Spitalul Fundeni şi-a asumat-o la început, după care au apărut reglementările europene care chirurgilor de adulţi nu le mai dau teoretic competenţe în chirurgia pediatriacă. Uneori patologia pediatriacă nu permite chirurgilor pediatrici să acumuleze suficientă experienţă. Nu numai indicaţiile de transplat care la zece pe an nu înseamnă foarte mult, nu îţi permit să acumulezi acea curbă de învăţare de care vorbeşte toată lumea”, a mai spus prof. dr. Irinel Popescu.

10 copii, pe lista de așteptare pentru un transplant hepatic 

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), dr. Andrei Nica, a precizat că pe lista de aşteptare pentru un transplant hepatic sunt zece copii.

„Din informaţiile pe care le am, pe lista de aşteptare sunt zece copii pentru transplant hepatic. Vor prelua colegii de la Grigore Alexandrescu această listă şi vor manageria ei. (…) Am reuşit să demarăm anumite ordine de ministru, cum ar fi persoane care introduc datele în Registrul Naţional. Foarte repede a ieşit acest ordin. De asemenea, mai trebuie ca fiecare centru de transplant să aibă o comisie de etică. (…) Este un început şi dat fiind faptul că sunt medic ortoped, aş dori ca în afară de acest centru de transplant de organ hepatic să mai apară şi ceea ce înseamnă Centrul de transplant tisular”, a declarat președintele ANT.

Conf. dr. Laura Bălănescu, coordonatorul Centrului de Transplant Hepatic de la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, a subliniat că deja există pacienţi incluşi în lista de transplant, dintre care unul cu o boală metabolică foarte rară.

Articolul precedentFNSAR: Acțiuni de protest în Serviciile Publice de Ambulanță, în perioada următoare
Articolul următorPreședintele ANT, despre o bancă de multiţesut la Spitalul Colentina: Este un proiect care, după 15 ani de luptă, cred că se va realiza