Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș„ Timișoara: Investigația recomandată femeilor cu vârsta mai mare de 65 ani sau a celor care au trecut printr-o menopauza prematură

0
1620
Foto: Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș„ Timișoara
Osteodensitometria este investigația care ne dă informații despre sănătatea oaselor și riscul producerii unor fracturi: tehnica de evaluare imagistică permite stabilirea densității și rezistenței osoase. DEXA (Dual-Energy X-Ray Absorptiometry) este dispozitivul medical utilizat în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara pentru diagnosticarea osteoporozei și evaluarea riscului de fracturi – menționează instituția într-o informare.
Aparatul, cu un nivel de precizie foarte ridicat, permite măsurarea densității osoase și a compoziției corporale, utilizează două tipuri de raze X de energii diferite pentru a măsura cantitatea de țesut osos și grăsime într-o anumită regiune a corpului; astfel, se poate determina densitatea osoasă și se pot identifica eventualele pierderi de masă osoasă asociate cu osteoporoza sau alte afecțiuni:
„Investigația este recomandată femeilor care au trecut de vârsta de 65 de ani, și asta pentru că riscul de osteoporoză crește odată cu înaintarea în vârsta. De asemenea, se recomandă femeilor , deoarece scăderea nivelului de estrogen este asociată cu pierderea densității osoase. Recomandarea pentru efectuarea analizei se face și în cazul persoanelor cu istoric familial de fracturi sau osteoporoză ori al celor care utilizează pe termen lung corticosteroizi. Nu în ultimul rând, investigația este necesară persoanelor care suferă de boli endocrine, boli pulmonare cronice sau gastro-intestinale”, spune conf. dr. Diana Manolescu – medic primar radiolog, șef Secție Radiologie Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș”.
DEXA permite, pe lângă diagnosticarea osteoporozei și monitorizarea eficacității tratamentului împotriva acestei afecțiuni, și evaluarea compoziției corporale, distribuirea țesutului adipos și a masei musculare în diferite parți ale corpului: „Investigația nu este complicată și nu durează mai mult de câteva minute. Aparatul realizează o măsurare și o analiză a densității osoase la nivelul coloanei lombare și a șoldului. În cazul scanării DEXA, rezultatele sunt exprimate în două mărimi: T-score pentru densitatea osoasă și Z-score pentru pierderea de masă osoasă. Dacă valoarea T-score este mai mică de -2,5, vorbim de Osteoporoză. Pentru o valoare între -1 și -2,5, avem în vedere o Osteopenie. Peste -1, sunt valori normale ale densității. Cât privește Z-score, valorile sub -2.0 indică o cauză secundară pentru pierderea de masă osoasă”, precizează conf. dr. Diana Manolescu, medic primar radiolog, șef Secție Radiologie Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș”.
Investigația se realizează în cadrul instituției amintite, contra cost, iar programările se pot face de luni până vineri, între orele 08.00 și 14.00, la telefon 0746.741.611.
Articolul precedentRomânia, ca după război: O mare parte dintre tinerii din țară sunt nefericiți, suferă de depresie sau se gândesc la suicid
Articolul următorOMS: Statistici recente, la nivel global, privind pacienții oncologici