Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor: Proiect aprobat pentru modernizarea și extinderea compartimentului de terapie intensivă neonatală

0
240
foto: Spital Clinic Județean de Urgență Bihor - Oradea

Spitalul Clinic Județean de Urgență(SCJU) Bihor transmite că proiectul „Extinderea și modernizarea compartimentului de terapie intensivă neonatală, dotarea cu echipamente specifice, amenajarea și dotarea unui centru regional de formare pentru pacienții critici nou-născuți în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor” a fost aprobat pentru finanțare prin PNRR.

Acest proiect își propune să îmbunătățească creșterea calității și extinderea serviciilor medicale pentru tratarea nou-născuților aflați în stare critică. Modernizarea Compartimentului de Terapie Intensivă Neonatală din cadrul Maternității Oradea (Staționar III) va crește siguranța actului medical, contribuind astfel la scăderea morbidității și mortalității acestor mici pacienți vulnerabili.

Echipamentele moderne vor permite salvarea mai multor nou-născuți, reducerea complicațiilor și șanse mai bune la un prognostic optim pe termen lung

Acest proiect îmbunătățește semnificativ atât posibilitățile de tratament pentru nou-născuți, cât și accesul cadrelor medicale la aparatură ultraperformantă și la formare continuă, crescând inclusiv satisfacția personalului medical din cadrul Staționarului III.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor a primit aprobare pentru patru componente ce vor include extinderea capacității de terapie intensivă pentru nou-născuți cu 5 paturi noi, împreună cu aparatura medicală aferentă, dotarea cu aparatură medicală a 5 paturi de terapie intensivă neonatală existente în compartimentul de terapie intensivă neonatală, dotarea compartimentului de terapie intensivă neonatală cu aparatură medicală pentru screening-ul pacienților nou-născuți și amenajarea unui centru modern de training și formare în neonatologie.

Acest centru reprezintă o componentă esențială a proiectului, fiind necesar pentru formarea continuă a cadrelor medicale în vederea tratării corespunzătoare a pacienților nou-născuți în stare gravă. El va avea o suprafață utilă de 253,12 mp și va fi amenajat la subsolul clădirii Ambulatoriului (Calea Clujului, nr. 50). Acesta va fi dotat cu trei săli de simulare, o cameră de control și o sală de curs.

Proiectul a fost depus spre finanțare de către Primăria Oradea prin Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională, în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor. În cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, dr. Radu Galiș, medic primar neonatologie și șef al Secției Clinice Neonatologie, este cel care a inițiat acest demers și care va coordona implementarea proiectului în cadrul Maternității, cu susținerea managerului spitalului, dr. Gheorghe Carp, care a încurajat și sprijinit toate demersurile efectuate în vederea dotării și îmbunătățirii secțiilor spitalului.

Acest proiect face parte din Componenta C12 – Investiția specifică I2.3a – Secții de terapie intensivă pentru nou-născuți. Valoarea totală a proiectului este de 22.194.473,98 lei (fără TVA), finanțarea nerambursabilă fiind de 21.694.784,64 lei (fără TVA).

Articolul precedentMinisterul Sănătăţii: Licitație pentru o mare cantitate de doze de vaccin. Despre ce este vorba
Articolul următorSJU Sfântu Gheorghe: Cum trebuie utilizate scaunele auto speciale pentru copii. Acestea pot salva vieți