Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti: Prelevare de organe de la un pacient în moarte cerebrală

0
420

Echipa de medici ai secţiei ATI1 de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti a prelevat rinichii şi ficatul de la un pacient declarat în moarte cerebrală.

Prelevarea a avut loc marţi, după ce familia pacientului a consimţit actul de donare, fiind salvate astfel trei vieţi.

Transplantul organelor a avut loc în cursul dimineţii de miercuri la Institutul Clinic Fundeni şi toate cele trei intervenţii s-au încheiat cu succes.

Declararea morţii cerebrale şi asistarea pentru prelevarea de organe s-au făcut la Secţia ATI1 a Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti, iar responsabil de transplant a fost conf. dr. Liliana Mirea, şefa Secţiei ATI1. Coordonatorul de transplant a fost dr. Roxana Turcu, care a lucrat cu o echipă de medici.

„De peste 20 de ani, doamna prof. dr. Ioana Grinţescu, iniţiatoarea acestui program, a coordonat activitatea echipei de prelevare de organe a secţiei ATI1, iar medicii implicaţi în aceste intervenţii se ocupă în mod deosebit de pacienţii aflaţi în moarte cerebrală”, transmite unitatea medicală.

Conform reprezentaţilor Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti, starea de moarte cerebrală mai este denumită şi moarte pe criterii neurologice, iar prelevarea de organe este deja o rutină pentru Secţia ATI1 a unităţii medicale menţionate, instituţia cu cel mai mare număr de pacienţi care au devenit donatori reali de organe.

Odată ce se declară moartea pe criterii neurologice, de la pacient pot fi prelevate mai multe organe: rinichi, ficat, cord, plămâni şi cornee.

Articolul precedentCe este scarlatina și cum se transmite
Articolul următorFederația SANITAS: Am declanşat procesul împotriva Guvernului României. Aproape 75.000 de membri s-au alăturat iniţiativei