Spitalul Clinic Colentina: Sesiune de instruire pentru personalul medical în cadrul campaniei anticorupție „Educație pentru promovarea integrității”

0
377
foto: ASSMB
Campania de prevenire și combatere a corupției, „Educație pentru promovarea integrității”, derulată în parteneriat de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) și DGA – Direcția Generală Anticorupție, a ajuns, astăzi, la Spitalul Clinic Colentina, unde a avut loc o primă sesiune de instruire pentru personalul medical.
Obiectivul acțiunii este acela de a acţiona asupra cauzelor mai profunde ale corupţiei, abordarea nefiind limitată la combaterea fenomenului; accentul este pus și pe prevenirea practicilor de corupție și promovarea mecanismelor care pot încuraja integritatea și corectitudinea actului medical.
La eveniment a fost prezent directorul general al ASSMB, Oana Sivache, alături de managerul Spitalului Clinic Colentina, dr. Liviu OLTEAN, și reprezentanții Direcției Anticorupție pentru Municipiul București și Județul Ilfov – comisar-șef Serviciul prevenire și relații cu publicul Ion Cazan și comisar de poliție Ion Neacșu.
Au fost abordate subiecte legate de aplicarea legislației în materie de prevenire și combatere a corupției, în scopul conştientizării de către angajații din sistemul sanitar, dar și de către cetăţeni, a consecinţelor deosebit de grave ale implicării în fapte de corupţie. De asemenea, s-a pus accentul și pe atitudinea pe care trebuie să o manifeste toți reprezentanții instituțiilor publice în fața unor posibile fapte ilegale.
„Corupția în sănătate îmbracă diverse forme, de la cea mai cunoscută – mita dată în spitale cadrelor medicale – și până la formele mai complexe – fraudă, deturnare de fonduri, angajări sau promovări lipsite de etică. Se vorbește mult despre prevenție și aceasta este abordarea corectă.
Corupția nu trebuie să mai reprezinte o barieră, nu trebuie să mai fie pacienți care nu beneficiază de îngrijirile de care au nevoie pentru că nu au resurse financiare. Avem medici de care suntem foarte mândri, care nu condiționează actul medical și își fac meseria cu onestitate și profesionalism. Rolul nostru, al ASSMB, este acela de a-i proteja, pentru că legea nu pedepsește doar luarea de mită, ci și darea de mită, iar atunci și pacientul trebuie să înțeleagă că vine într-unul dintre spitalele noastre și, în primul rând, trebuie să respecte medicul. Legea nu este opțională, ci obligatorie pentru toată lumea!” – Oana Sivache, director general ASSMB.
„Trebuie să prevenim actele de corupție, să nu așteptăm să se întâmple și abia după aceea să intervenim. Obiectivul Strategiei Naționale Anticorupție este acela de identificare, analiză, evaluare și monitorizare a riscurilor de corupție, precum și stabilirea și implementare a măsurilor de prevenire și control pentru diminuarea riscurilor. Trebuie să venim cu măsuri astfel încât aceste fapte de corupție să fie descurajate” – a precizat, la rândul său, Ion Cazan, comisar șef DGA.
Articolul precedentINSP: 83.587 cazuri de infecţii respiratorii, săptămâna trecută
Articolul următorGhid pentru utilizarea inteligenței artificiale (AI) în domeniul sănătăţii, elaborat de OMS