Spitale din SUA au descoperit că unele flacoane de vaccin antiCOVID-19, dezvoltat de Pfizer și BioNTech, care ar fi trebuit să conțină cinci doze, s-au dovedit a avea ser suficient pentru șase sau chiar șapte doze, potrivit The New York Times.

Astfel, pe măsură ce au început să sosească vaccinurile Pfizer în SUA, farmaciștii din spitale au făcut o descoperire surprinzătoare: unele dintre flacoanele de sticlă care ar trebui să conțină cinci doze, aveau ser suficient pentru o a șasea sau chiar a șaptea persoană.

Acest lucru a declanșat un val de confuzie și dezbateri asupra utilizării dozelor suplimentare sau a aruncării lor.

De exemplu, un director de la Northwell Health, New York, a estimat că rețeaua de spitale ar fi aruncat suficient vaccin suplimentar pentru un număr de 15 până la 20 de doze. Ei așteptă însă indicațiile de la departamentul de sănătate al statului.

În replică, Agenția americană ce reglementează piața medicamentelor și dispozitivelor medicale în SUA, Food and Drug Administration (FDA), a spus că „având în vedere situația de urgență a sănătății publice”, este acceptabil să se utilizeze fiecare doză completă rămasă în fiecare fiolă.

Reprezentanții Agenției au spus că se consultă cu Pfizer pentru a determina „cea mai bună cale de urmat” și a sfătuit oficialii din domeniul sănătății să nu colecteze dozele din mai multe flacoane.

„Nu vrem niciodată să risipim medicamente, vaccinuri”, a spus Anna Legreid Dopp, director senior de orientări clinice și îmbunătățire a calității la Societatea Americană a Farmaciștilor din Sistemul de Sănătate. „Deci ar fi interesant dacă aceasta este o oportunitate.”

Vaccinul, care a fost dezvoltat de Pfizer și de compania germană BioNTech, este foarte puțin disponibil. Pfizer a declarat că a fabricat suficient vaccin pentru a furniza cel puțin 25 de milioane de doze, suficient pentru 12,5 milioane de persoane, către Statele Unite, înainte de sfârșitul anului, dar oficialii federali l-au alocat cu atenție, distribuind doar 2,9 milioane de doze începând de săptămâna aceasta, după FDA a autorizat utilizarea de urgență, vinerea trecută.

Reprezentanții Pfizer au declarat că există o cantitate uniformă de vaccin în fiecare flacon, dar că acea cantitate rămasă după folosirea a cinci doze ar putea varia în funcție de tipul de seringi și ace, precum și de cantitatea de soluție de diluare utilizată.

De asemenea, compania a declarat că se consultă cu FDA despre această problemă și nu a putut „oferi o recomandare cu privire la utilizarea cantității rămase de vaccin din fiecare flacon”.