Sperante privind dezvoltarea unui vaccin anti-HIV eficient

0
272

Trei vaccinuri impotriva HIV intra in ultimele etape de testare in intreaga lume. Iar la primul dintre ele, rezultatele sunt asteptate la sfarsitul anului viitor sau peste doi ani.

Acesta este „poate unul dintre momentele cele mai pline de optimism”, a spus dr. Susan Buchbinder, directorul programului de cercetare Bridge HIV din cadrul Departamentului de Sanatate Publica din San Francisco si presedinte al doua dintre cele trei studii clinice in curs.

 

Un vaccin adaptat subtipului HIV ce predomina in Africa de Sud

 

Studiul clinic aflat de cel mai mult timp in desfasurare pentru un vaccin anti-HIV, cunoscut sub numele de HVTN 702, se bazeaza pe o tentativa anterioara de vaccin, RV144, un tratament care a fost eficient in proportie de 30%. Desi nu a fost o rata suficient de mare pentru a fi lansat pe piata, acesta a fost, totusi, singurul care si-a demonstrat vreodata eficienta impotriva virusului.

Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului National de Alergii si Boli Infectioase (NIAID) si un sustinator al unui vaccin care sa aiba o eficienta de cel putin 50%, a declarat ca este si mai convins acum ca un vaccin partial eficient ar merita sa fie lansat pe piata. El a afirmat ca acest lucru se datoreaza faptului ca strategiile de prevenire precum profilaxia pre-expunere (PrEP) si tratamentul ca prevenire (TasP) „au un succes atat de mare, chiar si in absenta unui vaccin, incat, daca unul sau mai multe dintre aceste vaccinuri se prezinta bine si au o eficacitate de 50-60%, acesta va schimba soarta luptei impotriva epidemiei”.

HVTN 702 a finalizat inscrierea participantilor in studiu in aceasta vara, iar rezultatele clinice sunt asteptate la sfarsitul anului 2020 sau la inceputul anului 2021.

 

Doua vaccinuri care tintesc populatiile la risc

 

Cel de-al doilea studiu, Imbokodo, a inceput in cinci tari din Africa de Sud in 2017 si a finalizat inscrierea a 2.600 de femei in aceasta vara. Vaccinul testat foloseste imunogeni „mozaic”, care sunt „componente de vaccin concepute pentru a induce raspunsuri imune impotriva unei varietati largi de tulpini diverse de HIV”. Astfel, cercetatorii spera ca va oferi o acoperire mai larga.

Luna trecuta a debutat si al treilea studiu, Mosaico. Acesta se bazeaza pe abordarea unica a imunogenului mozaic al Imbokodo si va recruta 3.800 de barbati gay si transsexuali pentru studiile sale clinice din 57 de centre din Statele Unite, America Latina si Europa. Asta pentru ca orice vaccin anti-HIV trebuie sa demonstreze ca functioneaza la diferite populatii cu risc, au explicat autorii studiului clinic.

Imbokodo si Mosaico sunt in mare masura identice si constau in sase injectii, cu formule de vaccin usor diferite administrate in ultimele doua vizite clinice. Rezultatele celor doua sunt asteptate in 2021, respectiv in 2023.

 

Lansarea oricaruia dintre cele trei vaccinuri pe piata va presupune un efort mare

 

in cazul oricaruia dintre aceste trei vaccinuri, lansarea pe piata va necesita un efort considerabil.

„Au nevoie de injectii multiple, astfel incat fiecare ar necesita un minimum de patru doze diferite in configuratia sa actuala”, a spus Buchbinder. Dar crearea unui vaccin eficient ar putea insemna un punct de plecare pentru aparitia, in viitor, a unui vaccin mai simplu si mai eficient.

Și daca toate aceste studii privind vaccinurile nu reusesc, oficialii de sanatate publica amintesc faptul ca exista in prezent suficiente modalitati de a opri raspandirea HIV – doar daca oamenii ar vrea sa le foloseasca sau daca ar avea acces la ele. Spre exemplu, PrEP, pilula luata zilnic pentru a impiedica infectarea cu HIV, este sigura si eficienta, dar sunt prea putini oameni care o folosesc pentru a incetini transmiterea HIV si pentru a pune capat epidemiei. 

Articolul precedentRata bolilor hepaticesi a deceselor cauzate de alcool, in crestere in SUA – studiu
Articolul următorINTERVIU cu Paula Rusu: La un an de cand Legea Tuberculozei a fost votata, nu are inca norme de aplicare