Speranțe pentru pacienții cu AVC: O invenție revoluționară ar putea contribui la o recuperare mai ușoară (VIDEO)

0
223

Recuperarea după un accident vascular cerebral(AVC) este lungă și obositoare, studiile menționând că accidentele vasculare cerebrale sunt principala cauza a „deficiențelor fizice persistente” în rândul adulților.

Sarcini simple precum mersul pe jos și mâncatul sunt greu de îndeplinit întrucât AVC-ul dăunează regiunilor esențiale pentru efectuarea mișcărilor în creier ceea ce rezultă incapacitatea de a face acțiuni de bază.

Pentru a se recupera, pacienții pot opta pentru o operație costisitoare efectuată sub anestezie generală: un dispozitiv de stimulare este implantat sub piele și astfel, regiunile creierului afectate de accident vascular cerebral pot fi reabilitate prin stimularea nervului vag al creierului. Acest lucru îi ajută pe pacienții cu AVC să-și recapete mișcările mai repede, dar trebuie să aștepte mult pentru această procedură – relatează Interesting Engineering.

Pentru manipularea dispozitivului descris era necesară prezența fizică a unui terapeut pentru a opera stimulatorul în tratamentul curent cu senzorul implantat dar cercetătorii ETH au dezvoltat un senzor de mișcare ce funcționează ca un ceas inteligent, pe care pacienții cu AVC îl poartă oriunde funcția lor motrică este afectată.

Sistem revoluționar ușor de utilizat de pacienții cu AVC

Cercetătorii ETH Paulius Viskaitis și Dane Donegan vin însă cu vești despre un sistem revoluționar, un set de căști care poate face stimularea nervului vag mai ușor și mult mai rapid: „Casca noastră emite impulsuri electrice subtile pentru a activa nervul din urechea externă, eliminând astfel necesitatea unei proceduri chirurgicale”, a declarat Viskaitis, care a primit recent o bursă de pionier ETH Zurich pentru a-l ajuta să introducă tehnologia pe piață.

Anterior, Dane Donegan a demonstrat că stimularea nervului vag nu era singurul factor ci impulsurile electrice sunt mai eficiente dacă sunt administrate în timp ce pacienții încearcă să facă sarcinile care au fost greu de îndeplinit de la accidentul vascular cerebral.

Iar sistemul său ajută „creierul să rebranșeze circuitele neuronale ale motorului să compenseze defecțiunile din regiunile deteriorate de accident vascular cerebral. Este ca și cum am reconfigura software-ul creierului: stimularea nervului promovează neuroplasticitatea, ajută la formarea de noi sinapse și sprijină reînvățarea acțiunilor fizice”, a menționat specialistul.

Datorită unui software special, senzorul analizează mișcările brațului în timp real și transmite aceleași impulsuri în căști atunci când pacientul își mișcă bine brațul; aceasta, la rândul său, declanșează stimularea nervului vag, iar creierul își amintește mai rapid secvența corectă a mișcărilor, la fel ca învățarea prin exercițiu.

Datorită acestui dispozitiv revoluționar, pacienții cu AVC pot utiliza cu ușurință tehnologia fără supraveghere profesională iar inventatorii săi vor să lanseze un spin-off ETH și să continue cu teste pe oameni sănătoși, după care vor continua cu primul studiu clinic.

Articolul precedentSCJU Constanța: Prima prelevare de organe din acest an
Articolul următorDr. Caroline Clarinval, directorul Biroului OMS în România, a prezentat situația globala a virusurilor B și C