Speleoterapia sau terapia în salină. Când este indicată

0
295

Pacienții cu boli pulmonare sau alergii au la îndemână un tratament adjuvant, respectiv salino-terapia. Prof. dr. Cristian Oancea, medic primar pneumolog și manager al Spitalului de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara, a explicat ce este acest tip de terapie și când trebuie utilizată.

”Speleoterapia, asa cum este numită terapia în salină, este indicată în special în cazul persoanelor care prezintă o imunitate mai slabă, răceli repetate, rinite cronice (în special cele alergice), polipi, sinuzite, faringite, astm bronșic sau bronșitele asmatiforme, traheobronșite, sinuzite maxilare sau cronice, amigdalite cronice, emfizem pulmonar, dar și pentru persoanele care suferă de oboseală cronică, rezistență scăzută la stres și chiar insomnie. Există însă și contraindicații. Nu se recomandă cura cu aerosoli în cazul persoanelor care sunt bolnave de tuberculoză, pneumonie, gripă, hipertensiune, dar și în cazul celor care suferă de anxietate sau claustrofobie. Cu alte cuvinte, persoanele care au fenomene acute pulmonare sau cardiace”, a explicat medicul în cadrul Lecției de la Babeș.

Principalii beneficiari sunt însă copiii, orele petrecute în salină ajutând la oameliorare a simptomelor de hiper-reactivitate bronșică (fenomene tusigene, bronșite repetate), dar și la o creștere sănătoasă a plămânilor.

Prof. dr. Cristian Oancea spune că pentru a avea cu adevărat eficiență medicală, salinele trebuie să întrunească anumite condiții specifice, respectiv temperatura constantă a aerului (relativ scazută, de aceea se recomandă și purtarea unor haine mai groase în interior), umiditatea crescută, prezența de aerosoli salini, aeroionizare.

”Recomandarea de cură într-o salină este de 7-10 zile (pentru copii) și 14-18 zile (pentru adulți). În cazul copiilor cu vârsta mai mică de 3 ani, trebuie să aveți acordul medicului pediatru pentru ședințele de salină. Chiar dacă salina reprezintă și un spațiu de odihnă, este important să desfășurați activități fizice ușoare sau moderate. Foarte multe saline pun la dispoziție tot felul de activități recreaționale (tenis de masă, bowling, baschet, plimbări cu barca, hidrobiciclete), iar pacienții sunt încurajați să facă cât mai multă mișcare. O ședință de salină trebuie să fie minim de 30 de minute. Pentru ca efectul să fie cel așteptat, perioada petrecută în subteran ar trebui să fie de 1-2 ore, în funcție de patologia pacientului (ședințele de salină trebuie urmate de 2 ori pe zi). Efectele clinice pot să persiste până la 3 luni de zile.”, a mai precizat medicul pneumolog.

 

Articolul precedentStudiu: Grupa de sânge poate oferi informații despre riscul apariției cheagurilor de sânge la persoanele cu cancer
Articolul următorStație de oxigen performantă, achiziționată de Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia