Specialist: Problemele sanatatii intime: Lipsa de informare si frica! Jumatate din femei nu cunosc bolile ginecologice

0
39

Problemele sanatatii intime raman lipsa de informare si frica, potrivit specialistilor. Astfel, peste jumatate din femei nu cunosc bolile ginecologice si care sunt procedeele chirurgicale prin care ele se trateaza, explica dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrica-ginecologie, intr-un comunicat transmis www.SanatateaTV.ro.

Spre exemplu, Institutului National de Sanatate din SUA (Nationala Health Institute) arata ca 80% din femei vor ajunge sa aiba fibroame uterine pana la varsta de 50 de ani, peste 5 milioane vor suferi de endometrioza si mai mult de 500.000 de histerectomii vor fi realizate in America in 2016.

„intelegerea conditiilor medicale ginecologice este esentiala pentru ca pacienta sa poata lua decizii in cunostinta de cauza. Lipsa informatiilor duce la ignorarea simptomelor comune cum ar fi durerea pelviana sau sangerarea puternica, fenomene complet anormale.Frica de necunoscut reprezinta de asemenea o bariera impotriva tratamentului, deoarece pe masura ce boala se agraveaza, pe atat ea devine mai greu de tratat”, precizeaza specialistul.

Ad in title

Un studiu realizat in 2015 in America a confirmat ca:

– 68% din femei aveau pareri gresite sau preconceptii despre fibroamele uterine si cancer;

– Mai mult de jumatate dintre femei nu stiau daca fibroamele se retrag de la sine odata cu menopauza;

– 6 din 10 femeile aflate in perioada fertila nu stiu ca fibroamele uterine pot reprezenta o cauza de infertilitate.

„Multe paciente se prezinta la consultatii in ultima clipa, ingrozite de frica tratamentelor sau de panica creata de medici care le spun ca au cancer sau ca trebuie sa-si scoata uterul, pe baza unor analize incomplete sau neconcludente. Tratamentele au evoluat, iar acum chiar si un fibrom extrem de mare sau endometrioza pot fi tratate fara a se apela la histerectomie la 20 sau 30 de ani, cand femeile doresc sa devina mame”, a mai explicat dr. Silviu Istoc.

Statisticile arata ca femeile au inceput sa astepte pana la 30-40 de ani inainte de a ramane insarcinate, iar aceste afectiuni (fibrom uterin,endometrioza) sunt lasate netratate si pot afecta planurile de cuplu.

„Durerile de burta, sangerarea abundenta si infertilitatea nu mai sunt simptome pe care femeile ar trebui sa le ignore, la fel cum nici a astepta sa vedem evolutia unui fibrom nu mai este o solutia pentru medicina de astazi. Fibroamele trebuie indepartate imediat, pentru ca distrug uterul, pot cauza intreruperi de sarcini si nasteri premature. insa indepartarea lor nu se va face prin extirparea uterului, pentru ca am intalnit si astfel de cazuri, operatii facute degeaba, femei lasate infertile, dintr-o lipsa de informare”, mai adauga dr. Istoc.

Endometrioza este o afectiune ginecologica considerata un mister si ce a fost diagnosticata gresit timp de 10 ani pana sa fie descoperita.

„Diagnosticul timpuriu este cea mai buna metoda de preventie pentru endometrioza pentru ca da posibilitatea medicului sa intervina la timp.”, adauga dr. Istoc.

Un diagnostic foarte grav ar trebui intotdeauna confirmat si de un al doilea sau al treilea medic. in momentul realizarii unor proceduri ireversibile, care pot schimba viata pacientei, aceasta ar trebui sa se asigure ca decizia pe care a luat-o este cea mai buna.

„Avem la dispozitie acum multiple metode de tratament moderne, prin care timpii de recuperare au scazut dramatic, iar interventiile suntminim invazive. Mi-as dori ca pacientele sa nu se mai panicheze de un diagnostic, sa se informeze nu numai pe cont propriu, dar si din mai multe surse medicale”, a conchis dr. Istoc.

Articolul precedentPlanul comprehensiv integrat de control al cancerului va fi lansat in luna aprilie 2016
Articolul următorOMS: 2.4 milioane de persoane din toata lumea sunt diagnosticate anual cu epilepsie