Spania: Imigranții profesioniști în sănătate cer reglementarea permiselor de muncă pentru a putea lupta cu COVID-19

0
307

Aproximativ 600 de profesionişti din domeniul sanitar veniţi din străinătate şi care trăiesc în Spania, reuniţi în platforma Sanitarios Inmigrantes Extranjeros, au solicitat miercuri o reglementare rapidă a permiselor de muncă pentru a contribui la lupta împotriva COVID-19, .

Printr-un comunicat, asociaţia a cerut să li se elibereze, asemeni lucrătorilor din agricultură, autorizaţii excepţionale, cum prevede legea, când există „motive de interes public sau de securitate naţională”.

Guvernul spaniol a anunţat în plin focar de pandemie că va acorda permise de muncă medicilor şi infirmierilor cu permis de şedere în regulă şi va omologa în procedură de urgenţă titularizările academice pentru a facilita încorporarea profesioniştilor în Sistemul Naţional de Sănătate, relatează EFE citată de Agerpres.

Executivul a titularizat 416 profesionişti sanitari rezidenţi în Spania pentru a putea fi încorporaţi în sistemul de sănătate şi a contribui la combaterea pandemiei de coronavirus, în prima lună în care a fost decretată izolarea, în perioada 14 martie – 14 aprilie.

Acestora li s-au adăugat alţi 223 de titularizaţi în domeniul Pregătirii Profesionale din sectorul sanitar, peste 80 la sută proveniţi din America Latină, în special Columbia, în timp ce restul sunt originari din Europa.

Totuşi, în pofida acestor măsuri, sanitarii latino-americani au denunţat în numeroase ocazii piedicile pe care trebuie să le depăşească pentru a putea munci în Spania, unde nu le-a fost reglementat permisul de şedere.

Spania are cea mai înaltă rată de profesionişti din domeniul sanitar afectaţi de coronavirus, 48.860 (deşi mulţi s-au vindecat), potrivit ultimelor date oficiale.

Acest lucru împiedică desfăşurarea la întreaga capacitate a sistemului sanitar şi, deşi pandemia se află în regres, sistemul medical ar putea fi din nou afectat dacă în următoarele luni va avea loc o reizbucnire a epidemiei de coronavirus, a avertizat Yamile Caicedo, purtătorul de cuvânt al platformei Sanitarios Inmigrantes Extranjeros.

Articolul precedentDemersuri pentru înregistrarea hidroxiclorochinei produsă de Antibiotice Iași, la ANMDMR
Articolul următorIan Anderson, liderul trupei Jethro Tull, suferă de o maladie pulmonară incurabilă