Spălatul pe dinți reduce riscul de atac vascular cerebral – studiu

0
473

Oamenii de știință au descoperit că persoanele sănătoase, dar care au probleme gingivale, sunt expuse riscului de accident vascular cerebral.

Când arterele creierului se înfundă, este limitat fluxul de sânge, ceea ce poate provoca un accident vascular cerebral. Inflamația gingiilor accelerează acest proces prin afectarea fluxului sanguin și deteriorarea lentă a vaselor de sânge.

Cea mai ușoară modalitate de a evita acest risc este curățarea plăcii dentare în fiecare zi, o măsură care este recomandată și de ONG-urile care promovează sănătatea inimii.

Paradontoza este provocată de o infecție generată de bacterii și acumularea plăcii bacteriene. Sângerarea gingiilor este semnul cel mai evident. Dacă nu este tratată, aceasta poate avansa spre țesuturile care susțin dinții, iar aceștia pot cădea. Unul din 12 adulți americani cu vârste între 20 și 64 de ani auparadontoză, potrivit datelor Institutului Național de Cercetări Dentare și Craniofaciale.

Afecțiunea a fost legată de multe probleme de sănătate, inclusiv de accident vascular cerebral, diabet și boli de inimă. Dar conexiunile nu sunt foarte clare.

Reprezentanții Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie spun că aceasta poate crea chiar probleme în sarcină și poate juca un rol în instalarea demenței.

Autorii studiului au subliniat că medicii trebuie să știe că afecțiunile gingiilor reprezintă o sursă importantă de inflamație și să țină cont de acest lucru.

În prezent, oamenii de știință lucrează la un nou studiu și vor să afle dacă tratamentul paradontozei poate reduce asocierea ei cu accident vascular cerebral.

Articolul precedentStudiu: Cacao îmbunătăţeşte mersul pe jos în cazul persoanelor cu boală arterială periferică
Articolul următorCele mai întâlnite cinci probleme dentare și cauzele lor