Majoritatea romanilor sunt de acord cu vaccinarea si cred in siguranta si eficacitatea vaccinurilor in prevenirea unor boli transmisibile. Exista insa un segment semnificativ de populatie care ezita in aceasta privinta, care nu este pe deplin convins de principiile vaccinarii. Este nevoie de strategii de comunicare si de campanii de informare care sa tinteasca populatia sceptica, in contextul in care ezitarea sau refuzul vaccinarii se numara printre cele mai mari amenintari la adresa sanatatii publice, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Acestea sunt rezultatele unui sondaj national, publicat la 11 martie, realizat la comanda Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF) si proiectat in colaborare cu Societatea Romana de Microbiologie (SRM) si Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala din cadrul Universitatii din Bucuresti.

 

Una spunem, alta facem

 

Rezultatele sondajului arata ca 81,1% din cei chestionati sunt de parere ca vaccinarea copiilor este necesara. Pe de alta parte, mult mai putini dintre respondenti (54,9%) – sunt de parere ca beneficiile vaccinarii sunt mai mari decat riscurile. 28,7% considera ca vaccinarea este o problema complicata, care trebuie evaluata de la caz la caz, iar 10,3% cred ca riscurile vaccinarii sunt mai mari decat beneficiile. 

Rezultatele sondajului au fost si mai interesante atunci cand credinta romanilor in necesitatea vaccinarii a fost comparata cu actiunile concrete ale acestora. Astfel, aproximativ 80% din cei chestionati nu s-au vaccinat anul trecut sau anul acesta impotriva gripei sezoniere.

Din totalul persoanelor care nu s-au vaccinat gripal – reprezentand 79,3% din totalul populatiei – 31,3% declara ca s-au imunizat altfel, 16% ca nu au avut timp si 15,3% ca le-a fost teama. 12,3% din cei chestionati considera ca vaccinarea gripala nu este eficienta, 9,9% nu sunt de acord cu vaccinarea si 6,2% nu au gasit vaccinul. Barbatii, respondentii cu studii primare si locuitorii din Bucovina si Moldova declara ca nu sunt de acord cu vaccinarea – mai mult decat celelalte categorii. Femeile si persoanele cu studii superioare au invocat mai frecvent teama de vaccinare ca motiv al nevaccinarii.

 

Cu cine discutam despre vaccinare?

 

Aproximativ doua treimi din respondenti (67,2%) sunt de parere ca parintii trebuie sa discute cu medicul de familie sau cu medicul pediatru despre ingrijorarile legate de vaccinarea copiilor lor. Pe de alta parte, mai putin de 40% din respondenti declara ca au incredere in informatiile pe care le primesc despre vaccinuri. Alti 46,4% se declara sceptici, in timp ce 9,3% din cei chestionati nu au deloc incredere in informatiile primite pe aceasta tema.  

Sondajul evidentiaza astfel existenta unui segment imens de populatie sceptica, care confirma nevoia unor campanii de informare si educare pe acest subiect.

 

Romanii nu s-au hotarat in cine sa aiba incredere

 

„Cercetarea sociologica releva o atitudine ambivalenta, neclara a unei parti a populatiei fata de vaccinuri si vaccinare, ceea ce reflecta faptul ca perceptiile rationale asupra acestui subiect sunt viciate semnificativ de o serie de mituri care alimenteaza neincrederea si impun necesitatea unor campanii solide de informare si educare, cu privire la rolul pozitiv al vaccinarii asupra sanatatii publice”, sunt de parere sociologii care au realizat sondajul.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research in perioada 21 ianuarie – 11 februarie 2019 pe un esantion de 2.115 de persoane, considerat reprezentativ pentru populatia Romaniei. Sondajul a fost realizat pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul participantilor.