Somnul si exercitiile fizice reduc riscul de cancer la femei

0
196

Exercitiile fizice regulate reduc intr-o maniera semnificativa riscul de cancer la femei, insa neglijarea sau reducerea perioadei de somn pot anula efectele benefice pentru organism obtinute prin sport, ducand la o crestere a riscurilor oncologice, conform unui studiu publicat luni in Statele Unite ale Americii, transmite AFP:

Acest studiu indelungat, realizat pe un esantion de 6.000 de femei americane, a ajuns la concluzia ca femeile care practica activitati sportive in mod intensiv si regulat, intampina un risc de imbolnavire de cancer cu 25% mai mic decat in cazul femeilor care fac exercitii fizice rar sau deloc.

insa, chiar si in randul femeilor care fac sport, cele care dorm mai putin de 7 ore pe noapte intampina un risc de imbolnavire de cancer cu 47% mai ridicat decat cele care dorm mai mult de 7 ore in fiecare noapte. „Activitatea sportiva a fost mereu asociata cu o scadere a riscului de imbolnavire de cancer de orice tip, printre care si cancerele de colon sau de san”, comenteaza coordonatorul acestui studiu, James McClain, specialist oncolog de la Institutul National american impotriva Cancerului.

„insa, un somn prea scurt, poate produce un efect invers asupra mai multor parametri hormonali si metabolici, motiv pentru care am tinut cont de aceasta variabila (somn) pentru a face o legatura intre activitatea fizica si riscul de cancer”, a mai adaugat el.

Deocamdata nu se stie exact de ce sportul reduce riscurile de cancer, insa cercetatorii cred ca motivul are legatura cu greutatea corporala si cu nivelurile hormonale si imunitare asociate activitatilor fizice.

Acest studiu a fost prezentat in cadrul unei conferinte organizate la Washington de Asociatia americana de Cercetare impotriva Cancerului.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentSectia de pediatrie a Spitalului pentru Copii „Marie Curie” a fost renovata
Articolul următorMedicii de familie sustin campania de prevenire a cancerului de col uterin