Somnul insuficient, risc al cancerului mamar

0
166

Riscul de cancer mamar creste cu peste 60% la femeile care dorm mai putin de sase ore pe noapte, potrivit unui studiu efectuat la Universitatea de Medicina Tohoku din Japonia. Cercetatorii japonezi au monitorizat pe o perioada de 8 ani, aproximativ 24.000 de femei, cu varste cuprinse intre 40 si 79 de ani. Rezultatele studiului au confirmat faptul ca femeile care dormeau doar sase ore pe noapte, sau chiar mai putin, prezentau cu 62% mai multe riscuri de a dezvolta celule cancerigene la san, fata de femeile care dormeau cel putin sapte ore pe noapte.

Creierul lucreaza noaptea, la fel ca si ziua. Faptul este dovedit de intensitatea parametrilor sai: debitul sangvin, consumul de oxigen, metabolismul, temperatura si activitatea electrica. Toate sunt mentinute la un nivel la fel de ridicat ca si in timpul zilei. Cu toate acestea, somnul este modalitatea prin care creierul se regenereaza, iar psihicul se restructureaza. Se considera ca intreruperea somnuluiafecteaza producerea de melatonina, un hormon al carui nivel maxim de productie apare in jurul orei patru dimineata si care are un rol important in diminuarea cantitatii de estrogen eliberata de corp. Estrogenul este considerat vinovat de aparitia multor cazuri de cancer mamar. Melatonina mai este cunoscuta si sub denumirea de hormonul intunericului si intervine in functia de reglare a ceasului interior al organismului.

Aceasta descoperire pare sa fie o completare a unui studiu efectuat la inceputul anului 2008, de aceeasi echipa de cercetatori. Acestia au evidentiat faptul ca barbatii care dorm noua ore pe noapte au de doua ori mai putine riscuri de a se imbolnavi de cancer de prostata, in comparatie cu cei care dorm mai putine ore pe noapte.

Sursa: SanatateaTV

Articolul precedentApa de baut este toxica!
Articolul următorConditii mizere la un sanatoriu din Arad