Solidaritatea Sanitară: „Peste 4,5 milioane salariați din România nu sunt acoperiți de un contract colectiv de muncă sectorial”

0
255
Reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară” din România aduce în discuție faptul că marea majoritate a lucrătorilor din România, peste 4,5 milioane de salariați, nu sunt acoperiți de un contract colectiv de muncă sectorial, ceea ce poziționează lucrătorii din Sănătate ca pe niște beneficiari ai unor drepturi colective negociate și statuate în cadrul unui contract colectiv de muncă sectorial.

„Câte contracte colective sectoriale sunt înregistrate în România?

Două: unul în Sănătate și unul în Învățământul Preuniversitar.

Economia națională, care cuprinde peste 5,1 milioane de lucrători, are în componență 58 de sectoare de negociere colectivă.
Din aceste 58 de sectoare numai în două sectoare au fost negociate și semnate contracte colective de muncă până la acest moment: sectorul de Învățământ Preuniversitar și sectorul de Sănătate (Federația ”Solidaritatea Sanitară a fost parte a negocierii, fiind semnatară a acestui contract).
Nu este întâmplător faptul că cele două sectoare care au înregistrate contracte colective sunt și sectoarele care au avut cele mai mari proteste sindicale din acest an: Învățământul, prin greva generală și Sănătatea, prin protestele ”Solidaritatea Sanitară” din această vară.
Aceste date sunt pe de o parte alarmante pentru marea majoritate a lucrătorilor din România, peste 4,5 milioane de salariați nefiind acoperiți de un contract colectiv de muncă sectorial, pe de altă parte poziționează lucrătorii din Sănătate într-un loc firesc al drepturilor: beneficiari ai unor drepturi colective negociate și statuate în cadrul unui contract colectiv de muncă sectorial.
Nu este o poziție privilegiată în care se află lucrătorii din Sănătate, este o poziție normală. Însă nici normalitatea nu este un dat, se construiește cu instrumente sindicale. Iar atunci când membrii de sindicat sunt alături de structurile sindicale, șansele de reușită cresc semnificativ.
Textul acestei postări se dorește a fi o formă de conștientizare a importanței unui contract colectiv de muncă sectorial și este în același timp un îndemn către toți lucrătorii din Sănătate să se informeze cu privire la prevederile contractului. În primul comentariu regăsiți link-ul unde poate fi vizualizat CCMS” – transmit liderii sindicali.
Articolul precedentSincope în aprovizionarea cu medicamente: Guvernul va aloca bani din Fondul de rezervă pentru medicamente şi programe de sănătate
Articolul următorBuzău: Spitale amendate din cauza problemelor privind curățenia