Solidaritatea Sanitară despre mitingurile de joi: „Mâine este despre puterea de a crede că merităm respect, o viață decentă și calitate în sistemul public de sănătate, despre puterea de a fi uniți și solidari”!

0
220
foto: FSSR
„Dragi colegi, mâine este despre puterea exemplului de a ieși în stradă, este despre puterea fiecăruia dintre noi de a lupta pentru drepturile noastre, este despre puterea de a crede că merităm respect, o viață decentă și calitate în sistemul public de sănătate, mâine este despre puterea de a fi uniți și solidari.
Știm că pentru unii efortul este imens, venind de la distanțe mari, dar să știți că toți ceilalți colegi din sistem vă apreciază, vă susțin și suntem convinși că cei care vor putea se vor hotărî să facă un mic efort și să se alăture nouă în piețe sau pe traseul marșului Sănătății.
Stând separați pierdem, stând împreună putem câștiga!” – se menționează în cel mai recent mesaj al Federației „Solidaritatea Sanitară” din România(FSSR).

8 iunie – Programul acțiunilor de protest organizate de FSSR

Așa cum au anunțat și anterior liderii sindicali, joi, 8 iunie, Federația „Solidaritatea Sanitară” organizează Mitingul și marșul Sănătății, aceștia (re)amintind programul acțiunilor de protest după cum urmează:
  • 11:00-12:00 – Miting în Piața Victoriei
  • 12:00-12:30 – Marș din Piața Victoriei către Piața Revoluției
  • 12:30-13:00 – Miting în Piața Revoluției / Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii
  • 13:00 -13:30 – Marș din Piața Revoluției către Piața Constituției
  • 13-30-14:30 – Miting în Piața Constituției

Revendicările sindicaliștilor din FSSR

Potrivit organizației sindicală reprezentative la nivelul Sănătății, mii de profesioniști din sistemul public medical vor fi prezenți la protest pentru a susține următoarele revendicări:
1. Acordarea tuturor drepturilor prevăzute de actuala lege a salarizării:
a. Acordarea salariului de bază la nivelul anului 2022 pentru toți angajații din sănătate.
b. Raportarea sporurilor pentru condițiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA și muncitori sanitari.
c. Raportarea sporurilor de tură și pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal.
d. Plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.
2. Adoptarea proiectului de lege a salarizării (partea pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătății (în forma stabilită cu partenerii sociali) și aplicarea cât mai rapidă a acestuia. În forma negociată proiectul de lege asigură:
a. Reașezarea în grila de salarizare a tuturor angajaților din sectorul public de sănătate, începând cu asistentele medicale
b. Posibilitatea unei creșteri efective și relevante a veniturilor angajaților din sănătate
3. Acceptarea propunerilor Federației „Solidaritatea Sanitară” la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, rămase în divergență, încheierea și înregistrarea acestui contact colectiv de muncă.
4. Actualizarea valorii indemnizației de hrană luând ca referință salariul minim în plată și scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor.
5. Deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate.
6. Creșterea ponderii a cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.

Mesajul FSSR pentru politicieni

„Guvernanții trebuie să înțeleagă că nu pot negocia un proiect de lege a salarizării cu partenerii sociali și apoi să-l modifice după bunul plac, că nu se pot angaja că vor semna contractul colectiv la nivel de sector și să întârzie cu mai bine de jumătate de an onorarea acestei obligații.
Participanții la aceste acțiuni vor demonstra guvernaților hotărârea de a continua programul de proteste așa cum a fost anunțat, acesta putând ajunge până la greva generală. Avertizăm politicienii că noi nu schimbăm programul acțiunilor după placul lor și prin înțelegeri conjuncturale, ci doar atunci când sunt onorate așteptările legitime ale angajaților” – transmite FSSR.
Articolul precedentAntibiotice Iași, fonduri din PNRR: „Investiția va asigura producerea unei cantități anuale de energie electrică care va acoperi 26,4% din necesarul funcționării platformei industriale”
Articolul următorSindicaliștii din Sănătate, cu miile în Capitală: Au pichetat ministerele Sănătății, Muncii și Parlamentul(FOTO)