„Solidaritatea Sanitară”: „Către colegii din Educație, aveți grija ce va doriți! Nu uitați că diavolul stă în detalii!”

0
336

Sindicaliștii din Federația „Solidaritatea Sanitară” le transmit greviștilor din Învățământ să nu accepte comparații salariale cu cele din sistemul de sănătate întrucât acesta este doar un truc de marketing politic.

„Către colegii din Educație, care invocă creșterea salariilor din Sănătate ca argument: Aveți grija ce va doriți! Nu vă lăsați păcăliți de imaginea pe care politicienii au dorit să și-o facă pe seama creșterilor salariale din Sănătate, exagerându-le impactul! Nu uitați că diavolul stă în detalii!” – se  menționează pe pagina de socializare a Federației.

Sidicaliștii cadrelor medicale: „Nu uitați că diavolul stă în detalii!”

„Solidaritatea Sanitară” le reamintește celor care fac comparații între veniturile celor două domenii faptul că aceste abordări nu fac decât să decredibilizeze demersurile legitime ale angajaților din Învățământ și Sănătate:

Ar putea fi o imagine cu text care spune „ȘTIAȚI ASTA? MIT REALITATE Sănătatea a fost o prioritate, toate salariile angajaților din sănătate fiind crescute integral în anul 2018 În anul 2018 au crescut salariile de bază doar pentru 60% dintre angajați. însă, pentru unii nu pentru ambele CIM-urile iar pentru alții cu o creștere de 24% până la maxim 36%... M ESSR. 中주주주주주”„Vă prezentăm pe scurt realitatea despre salarizarea din Sănătate:

I. Creșterea integrală a salariilor încă din anul 2018:
Doar cca. 60% dintre angajați (114.065; sunt excluși cei aflați în perioada de formare) au beneficiat de creșterea salariilor încă din anul 2018 pentru nivelul anului 2022. Dintre ei:
o Cca. 20% au beneficiat de creșterea salariilor doar pentru cca. 66% din timpul de lucru. Este vorba de medici, care pentru cca. 33% din timpul de lucru sunt plătiți – încă – cu salariul de bază de la 1 ianuarie 2018.
o Cca. 80% – asistentele medicale – au beneficiat de o creștere a salariului de bază între 24% (asistentele medicale cu studii superioare) și 36% (asistentele medicale cu postliceală). Dacă luați în considerare nivelul inflației din anul 2018 până în prezent (40,50%) atunci puteți constata că salariile de bază reale ale celor două categorii de personal sunt la ora actuală sub nivelul din anul 2018.
II. NU au beneficiat de creșterea integrală a salariilor din anul 2018:
a. Cca. 40% dintre angajații din sectorul public de sănătate;
b. Mai mult decât atât, cca. 22% dintre angajații din sănătate nu au nici la ora actuală salariile de bază la nivelul anului 2022.

III. Recompensa pentru asigurarea continuității serviciilor medicale (faptul că lucrează noaptea, în zilele libere și în timpul sărbătorilor legale), care în mod normal ar trebui să reprezinte cca. 30% din totalul veniturilor, este pentru toți angajații la nivelul lunii ianuarie 2018 (reprezentând cca. 20% din totalul veniturilor).

După cum puteți constata, realitatea salarizării din sistemul public de sănătate este departe de idealizările în scop de marketing politic! Suplimentar, în momentul în care ne utilizați ca referință, generați o presiune (nedorită, suntem siguri) pe politicieni să nu repare inechitățile salariale din sănătate!” – precizează sindicaliștii cadrelor medicale.

Comparații și polemici

„Atunci când încercați să înțelegeți sistemul sanitar (de preferat să o faceți înainte de a vorbi despre el) puteți începe prin a observa ce se întâmplă în aceste zile: cca. 70% dintre angajații acestui sistem nu sunt plecați în mini-vacanță, ci participă la asigurarea continuității serviciilor medicale.
Acești profesioniști sunt la datorie pentru dvs. să vă puteți bucura de timpul liber sau să beneficiați de serviciile medicale, atunci când este cazul.
Pentru acest sacrificiu, care le afectează viața personală și a familiilor, recompensa primită de acești profesioniști este la nivelul anului 2018. (Unii au chiar salariul de bază la nivelul anului 2018).
Acesta este una dintre realitățile ascunse (de politicieni) a sloganului „Sănătatea a avut prioritate!”
Atunci când analizați veniturile angajaților din Sănătate vă recomandăm să începeți cu drepturile care nu le sunt acordate” – au adăugat membrii sindicali amintiți.
Articolul precedentNoul Contract-Cadru, în vigoare de la 1 iulie. Elemente de noutate în sistemul medical, anunțate de CNAS
Articolul următorSJU Sfântu Gheorghe: Proiect ce vizează reducerea infecţiilor nosocomiale, finanţat din fonduri europene prin PNRR