„Solidaritatea Sanitară”: „A accepta tacit (a fi pasiv, indiferent) este tot o formă de complicitate atunci când alții încearcă să schimbe situația!”

0
660
Liderii sindicali ai Federației „Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR) își înăspresc mesajele și protestele antiguvernamentale în lipsa unui consens în privința creșterilor salariale:
„Câțiva dintre dvs. ne-ați sugerat că este de înțeles încercarea politicienilor de a prezenta drept creștere a salariilor o intervenție de indexare a acestora, aflată însă cu mult sub nivelul inflației. Politicienii au intrat deja în campanie electorală și inducerea în eroare (pe care o numesc marketing politic) face parte din comportamentele lor firești.
Este posibil să aveți dreptate, fiind necesar să luăm în considerare această atitudine atunci când le anticipăm comportamentele.
Nimic nu ne obligă însă să fim părtași la această încercare de a înșela angajații din sănătate. Nimeni nu ne obligă să ne pozăm cu ei și să prezentăm ca fiind o „creștere a salariilor cu 20%” o promisiune care de fapt ar conduce la indexarea veniturilor salariale sub nivelul inflației (cu mai puțin de jumătate din nivelul inflației) din ultimii doi ani.
Deoarece angajamentele noastre sunt doar față de membri noștri, obligația noastră este să arătăm realitatea așa cum este și să le apărăm interesele.
Realitatea salariilor este exact așa cum o resimțiți fiecare dintre dvs.: puterea de cumpărare a veniturilor salariale (adică veniturile salariale reale) este în continuă scădere.
Cu alte cuvinte, salariile dvs. reale scad continuu, guvernanții încercând să camufleze această realitate tristă prin iluzia creată de unele creșteri nominale ale salariilor” – precizează sindicaliștii pe rețelele de socializare.
Mai mult, o acceptare a creșterii salariilor de bază cu 15%, promisă de Guvern, este asociată cu o „complicitate la sărăcie” din partea reprezentanților FSSR care susțin că singura posibilitate de a determina factorii de decizie este greva:
„În atenția tuturor angajaților din sănătate:
Stimați colegi/stimate colege, vă recomandăm să nu fiți complici la încercarea Guvernului de a vă sărăci! Doar în ultimii doi ani ați suferit o scădere a veniturilor salariale reale cu cca. 17%! (Calculul este simplu: din inflația de 23,59% scădem valoarea creșterilor salariale nominale din aceeași perioadă – incluzând-o pe ce de la 1 ianuarie 2024 – pentru a afla evoluția salariilor reale.)
Creșterea (doar a) salariilor de bază cu 15% (promisă de Guvern) va avea ca efect la momentul maxim al ei (iunie 2024) o scădere a veniturilor salariale reale cu cel puțin 11% (raportat la ultimii doi ani). Cu alte cuvinte, a vă rezuma la obține doar această creștere a salariilor de bază înseamnă a accepta o scădere a veniturilor salariale cu cel puțin 11%. A participa la această scădere înseamnă, în mod evident, a fi complice.
Dar și a accepta tacit (a fi pasiv, indiferent) este tot o formă de complicitate atunci când alții încearcă să schimbe situația! Noi v-am propus o formă de implicare: greva. Am demarat deja pregătirea ei și acțiunile prealabile. Acum fiecare dintre dvs. trebuie să alegeți între complicitate, acceptarea pasivă și participarea la acțiunile pentru apărarea drepturilor dvs.
Noi am ales lupta pentru apărarea drepturilor. Așa cum am demonstrat deja anul trecut, o putem duce până la epuizarea tuturor resurselor. Rezultatul final depinde de alegerea fiecăruia/fiecăreia dintre dumneavoastră” – informează FSSR.
Articolul precedentSalvamont: 23 persoane, preluate de ambulanțe, în ultimele 24 ore
Articolul următor(FOTO) „Ora verde” la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală: „Plantăm flori, facem curat și, cel mai important, suntem împreună””