Software-ul care poate depista, de acasă, problemele de sănătate ale nou-născuților

0
226

Un nou software cu ajutorul căruia pot fi depistate problemele de sănătate potenţial grave ale sugarilor vulnerabili a fost conceput de o echipă de cercetători australieni, informează marţi agenţia Xinhua.

Sistemul se utilizează împreună cu stetoscoape digitale în vederea unui screening avansat al inimii şi plămânilor pentru un diagnostic mai precis al complicaţiilor cardio-respiratorii, conform detaliilor referitoare la această reuşită medicală.

Cercetătorii de la Universitatea Monash din Australia au declarat că invenţia lor poate fi folosită în spitale sau acasă, de către părinţi, şi se poate dovedi, totodată, deosebit de benefică în ţările în curs de dezvoltare sau în regiunile îndepărtate ce dispun de resurse sanitare limitate.

”Software-ul elimină în totalitate zgomotul ambiental din înregistrările toracice, astfel încât sunetele inimii şi plămânilor sunt separate şi foarte clare”, a explicat Faezah Marzbanrad de la Departamentul de Inginerie Electrică şi Sisteme Informatice al universităţii.

Claritatea sunetului, care poate fi împiedicată de o varietate de factori, poate afecta în mod semnificativ monitorizarea şi diagnosticarea, a menţionat echipa.

Potrivit cercetătorilor, atunci când este folosit acasă, acest software oferă automat părinţilor un scor al calităţii sunetului înregistrat la nivelul pieptului, astfel încât aceştia să ştie dacă este suficient de bun pentru ca medicul să îl analizeze sau dacă trebuie să repoziţioneze stetoscopul digital şi să colecteze un alt eşantion de date.

”Stetoscopul digital se poate pune pe pieptul unui nou-născut pentru colectarea sunetului”, a precizat Marzbanrad, adăugând că ”este nevoie de o plasare foarte precisă pe spate sau pe piept pentru a obţine sunetul de care are nevoie un medic, iar în acest sens software-ul va oferi îndrumări către locul potrivit”, a completat aceasta.

Echipa, care colaborează cu Spitalul de Pediatrie Monash, a testat software-ul ascultând sunetele din piepturile a 119 nou-născuţi prematuri şi bebeluşi născuţi la termen.

”Sunetele toracice la nou-născuţi sunt foarte greu de evaluat şi de interpretat în special la bebeluşii prematuri şi/sau bolnavi”, a declarat Atul Malhotra, medic neonatolog şi şeful clinicii de neurodezvoltare pediatrică din cadrul spitalului.

”Ne bazăm foarte mult pe radiografiile toracice şi pe monitorizarea invazivă a gazelor sanguine… Acest software ne oferă o rezoluţie mult mai bună pentru a interpreta, evalua şi monitoriza afecţiunile la nou-născuţi”, a subliniat medicul.

Software-ul va fi testat în continuare împreună cu un nou hardware pentru stetoscopul digital şi urmează să devină disponibil până la jumătatea acestui an.

Articolul precedentConcurs pentru postul de preşedinte al Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Care sunt condițiile
Articolul următorMănuşile medicale nu sunt necesare pentru administrarea vaccinurilor anti-COVID-19, potrivit OMS