Societatea Română de Nefrologie solicită prioritizarea tratamentului precoce al Bolii Cronice de Rinichi

0
206

Societatea Română de Nefrologie (SRN) a lansat, joi, un apel urgent pentru continuarea prioritizării diagnosticului și tratamentului precoce al Bolii Cronice de Rinichi (BCR), o afecțiune care afectează aproximativ 1 din 10 români, transmite Agerpres. Conform statisticilor, în România, doar 10% dintre persoanele cu BCR sunt diagnosticate în stadiile incipiente ale bolii.

„Rinichii nu dor, dar BCR te poate afecta tăcut. Fă-ți analizele, mergi la medicul nefrolog și protejează-ți viața!”, este mesajul adresat publicului larg de SRN în cadrul campaniei din acest an, în scopul conștientizării asupra importanței depistării timpurii a acestei afecțiuni.

Gener Ismail, președintele Societății Române de Nefrologie, a subliniat în cadrul Zilei Mondiale a Rinichiului că eforturile SRN sunt îndreptate către crearea unui sistem integrat de management al BCR, care să fie aliniat standardelor europene și să fie disponibil la toate nivelurile de asistență medicală din România. „Eforturile noastre sunt îndreptate către asigurarea unui management integrat al Bolii Cronice de Rinichi, aliniat standardelor europene, la toate nivelurile de asistență medicală, pe întreg teritoriul României. Sprijinim inițiativele care facilitează creșterea numărului de specialiști în nefrologie și asigurarea unei acoperiri teritoriale echitabile. Dorim să garantăm că toate regiunile dispun de resursele necesare pentru diagnostic și tratament, asigurând astfel că niciun pacient nu este neglijat”, a declarat Ismail.

SRN continuă să sprijine consolidarea rețelei de ambulatorii de specialitate la nivel național pentru a asigura accesul pacienților la tratamentele necesare.

În aceeași zi, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a reafirmat angajamentul autorităților în combaterea BCR și a menționat măsurile luate pentru depistarea precoce a bolii. „Boala cronică de rinichi nu doare, iar din acest motiv mulți pacienți rămân nediagnosticați până la momentul la care opțiunile de tratament devin limitate. Încă din 2023, Ministerul Sănătății a prioritizat schimbarea acestei realități pentru aproape 2 milioane de români afectați de boala cronică de rinichi, mulți dintre ei fără să știe. Am acordat prioritate depistării precoce, asigurând decontarea celor două teste esențiale pentru diagnosticare, care se efectuează la recomandarea medicilor de familie. Încurajăm toți românii să își monitorizeze sănătatea rinichilor”, a declarat Alexandru Rafila.

Articolul precedentContaminare cu bacteria Pseudomonas aeruginosa la Spitalul de Pediatrie Ploiești
Articolul următorScădere alarmantă a vaccinării ROR și pneumococic în România, din cauza dezinformării și izolării rurale