SNMF: Relația pacient-medic de familie este una solidă, de încredere reciprocă

0
159

Medicii de familie sunt încurajați pentru a merge mai departe de proprii pacienți, prin încrederea pe care o au în medici în ceea ce privește lupta împotriva COVID-19, potrivit unui sondaj realizat de Societatea Națională de Medicina Familiei din România (SNMF).

”Rezultate celor 1.016 chestionare completate de către pacienți care urmau să se vaccineze în perioada 19.05-31.05.2021 în centrele de vaccinare, cabinetele medicilor de familie sau alte locații ne dau forța de a continua lupta împotriva virusului SARS-CoV-2”, se arată în comunicatul SNMF.

Conform rezultatelor sondajului, majoritatea pacienților (70%) au ales să se vaccineze din proprie convingere, iar pentru 25,7 % consilierea și sprijinul medicului de familie au contribuit la realizarea acestui demers.

La începutul campaniei, doar 55,3% dintre pacienții care acum au ales să se vaccineze erau convinși de importanța și siguranța vaccinării, 34,8% aveau îndoieli, 5,9% erau speriați și lipsiți de informații, iar 4,11% erau împotriva vaccinării.

Motivele de îngrijorare au fost generate sau alimentate de informațiile dintr-o anumită parte a presei (46,6%), social media (31,8%) sau chiar din comunitate (13,8%).

Schimbarea atitudinii față de vaccinare a celor indeciși sau opozanți ai vaccinării s-a realizat în cea mai mare măsură cu ajutorul medicilor de familie (43,3%), respectiv prin intermediul familiei și anturajului (42,1%).

Potrivit SNMF, rezultatele acestui chestionar confirmă rezultate ale unor studii mai vechi, care arătau că relația pacient-medic de familie este una solidă, de încredere reciprocă, pe care pacienții se bazează.

”Pilonii esențiali care pot influența campania de vaccinare sunt medicul de familie și comunitatea, reconfigurarea campaniei ținând cont de aceste rezultate poate fi soluția pentru asigurarea procentului optim de pacienți vaccinați, stoparea pandemiei și revenirea la o viață normală”, se mai arată înc omunicat.

SNMF a lansat cu ocazia Zilei Internaționale a Medicului de Familie (19 Mai 2021) un chestionar pentru a identifica aspecte legate de informarea pacienților cu privire la vaccinarea anti-COVID-19.

 

Articolul precedentCNCAV: Peste 15.000 de persoane vaccinate anti-COVID, cu prima doză, de la ultima raportare
Articolul următor7 iunie, Ziua Mondială a Siguranței Alimentare