Slovacia a primit primul lot de vaccin anti-COVID-19 Sputnik V din Rusia

0
165

Slovacia a primit, luni, primul lot de vaccin rusesc Sputnik V, dintr-un total de două milioane de doze comandate Rusiei, a declarat premierul slovac Igor Matovic, citat de AFP şi Reuters.

Autorităţile slovace se aşteaptă ca jumătate din această cantitate de vaccin comandată Rusiei să sosească luna aceasta şi în aprilie cu scopul de a accelera vaccinarea populaţiei pe fondul unei creşteri alarmante a numărului de infecţii şi decese din cauza COVID-19, potrivit premierului.

„Puteţi vedea în spatele meu primul lot din cele două milioane de vaccinuri Sputnik V pe care le-am comandat”, a declarat prim-ministrul Igor Matovic pe aeroportul Kosice din estul ţării, unde un avion-cargo a adus acest transport.

Prin această nouă aprovizionare, vaccinarea anti-COVID-19 în Slovacia ar putea fi accelerată cu 40%, a apreciat premierul.

Astfel, Slovacia este a doua ţară din UE, după Ungaria, care achiziţionează vaccinul rusesc Sputnik V, deşi acesta nu are aprobare pentru utilizarea de urgenţă în Uniunea Europeană.

Ministrul sănătăţii Marek Krajci a declarat că va aproba utilizarea vaccinului mai târziu în cursul zilei de luni, iar ţara ar putea începe să le folosească pentru voluntari în cel puţin două săptămâni, după inspectarea primelor loturi.

Slovacia, ţară cu 5,5 milioane de locuitori, a raportat în medie peste 2.000 de cazuri zilnice în ultima săptămână, iar numărul deceselor a ajuns la 7.270, de la începutul pandemiei.

Republica Cehă, care a avut, de asemenea, o rată ridicată de infecţii în ultima săptămână, ia în calcul şi ea utilizarea vaccinului rusesc, după ce declarase anterior că va aştepta aprobarea de către Agenţia Europeană pentru medicamente(EMA), care însă nu a fost solicitată deocamdată.

Articolul precedentIsraelul intenţionează să achiziţioneze încă 36 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19
Articolul următorFranța: Autoritățile extind utilizarea vaccinului AstraZeneca la persoanele cu vârsta între 65 şi 75 de ani