SJUS: Aparatură medicală de aproape jumătate de milion de euro, pentru dotarea secției de neonatologie

0
231

Secția de neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Slobozia primește aparatură de ultimă generație, datorită programului „Împreună din prima zi” derulat de Organizația Salvați Copiii, în parteneriat cu Fundația OMV Petrom. Investiția are ca scop reducerea mortalității infantile și îmbunătățirea tratamentelor în cadrul secției care se confruntă cu cazuri complexe de neonatologie.

„La două ore de la naștere, starea lui R. s-a deteriorat rapid, motiv pentru care s-a decis intubarea oro-traheală, montarea unui cateter venos ombilical, ventilare mecanică invazivă și administrarea de medicație. Din cauza complexității cazului, s-a încercat transferul în nenumărate rânduri către o maternitate de grad superior, însă nu s-a găsit loc. Terapia a fost astfel continuată în cadrul Maternității SJU Slobozia timp de cinci zile, perioadă în care cei doi medici angajați permanent la acea vreme au făcut ture continue. Medicii de la spital spun că lecția acestui caz a fost dureroasă: chiar cu implicare personală maximă, nu poți îngriji un caz complex cu mâinile goale. În perioada în care R. a fost internat în spital, pentru el a fost folosită aproape toată aparatura existentă, închizând astfel posibilitatea îngrijirii unui alt caz la fel de grav: „Când ai un singur ventilator, și acesta incomplet din punct de vedere al modurilor de ventilație, și un singur monitor de funcții vitale, poți îngriji un singur pacient critic”, spune medicul neonatolog Liliana Pârlea.

În cadrul programului, spitalul va beneficia de echipamente medicale esențiale pentru îngrijirea nou-născuților critici, printre care ventilatoare neonatale, monitoare de semne vitale și injectomate. Anual, în secția de neonatologie sunt tratați aproximativ 300 de nou-născuți cu probleme grave de sănătate, iar noile echipamente vor spori semnificativ capacitatea de tratament a unității.

„Progresele tehnologice în domeniul aparaturii medicale asigură nu doar supraviețuirea, ci o viață fără sechele medicale, în așa fel încât copilul să aibă parte de o dezvoltare cât mai bună. Direcționând resurse către astfel de programe, nu sprijinim doar dreptul la viață, ci fundamentul tuturor celorlalte drepturi.”, a precizat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Articolul precedentBuzău: 27 de comune fără personal medical comunitar
Articolul următorSpitalele ASSMB au fost iluminate în mov pentru Purple Day, marcând Ziua Conștientizării Epilepsiei