SJU Sfântu Gheorghe: Diete remarcabile dar care nu sunt aplicabile oricărei persoane

0
2018

Există multe moduri și tipuri de nutriție și, pe măsură ce civilizația și tehnologia evoluează, la fel se întâmplă și cu relația noastră cu știința nutriției. Apar din ce în ce mai multe metode de nutriție pentru diferite scopuri și există câteva diete remarcabile, dar este important de știut că acestea nu sunt aplicabile fiecărei persoane. Fiecare organism este diferit și este foarte important să cereți părerea unui profesionist înainte de a vă apuca de ele – recomandă MSc. Zsidó Szabolcs, dietetician clinic și nutriționist în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe.

Specialistul detaliază, într-o postare pentru pacienții unității spitalicești pe platformele de socializare, câteva dintre cele mai populare diete care sunt și terapeutice de cele mai multe ori, după cum urmează:

Dieta vegană și cea vegetariană

O dietă vegetariană exclude carnea, iar o dietă vegană merge mai departe și exclude toate produsele derivate din animale, inclusiv laptele, ouăle și mierea.
S-a demonstrat că reduce riscul bolilor de inimă, riscul apariției hipertensiunii arteriale și diabetului de tip 2, precum și al cancerului, și contribuie la un stil de viață mai sustenabil.
Este posibil să aveți carențe de anumite substanțe nutritive, cum ar fi vitamina B12, fier și calciu. Este necesară o planificare adecvată și este importantă informarea.

Dieta mediteraneeană

Dieta mediteraneană include ulei de măsline, pește, fructe, legume și cereale integrale.
Reduce riscul de boli de inimă, diabet și alte boli cronice. Bogată în acizi grași omega-3 și antioxidanți.
În unele zone, peștele și uleiul de măsline de bună calitate pot costa mai mult  și ar trebui să ne îngrijim să avem o dietă variată. În principiu, este o dietă ușor de urmat, dar merită să fiți selectivi în privința peștelui pe care îl cumpărați

Dieta Dash

Dieta Dash pune accentul pe consumul de alimente pentru combaterea hipertensiunii arteriale, cum ar fi carnea cu conținut scăzut de grăsimi, produsele lactate, fructele, legumele, cerealele integrale și leguminoasele.
S-a dovedit că ajută la controlul tensiunii arteriale și reduce riscul apariției bolilor de inimă.
Nu prezintă niciun dezavantaj.

Dieta ketogenica

Dieta ketogenică este o dietă săracă în carbohidrați și bogată în grăsimi, dezvoltată în primul rând pentru tratamentul terapeutic al pacienților cu epilepsie, în special al copiilor, și a devenit populară în ultimii ani ca o dietă la modă pentru pierderea în greutate.
Dieta ketogenică a arătat o tendință de îmbunătățire ca tratament adjuvant pentru epilepsia rezistentă la medicamente. În anumite condiții, aceasta poate duce la niveluri mai stabile ale glicemiei.
Dieta este strictă și unele persoane pot avea respirație urât mirositoare, niveluri scăzute de serotonină și de energie. Există, de asemenea, riscul apariției problemelor de sănătate legate de un nivel ridicat de grăsimi. Nu se recomandă utilizarea pe termen lung.
Este important ca fiecare dietă să fie adaptată la nevoile individuale și la starea de sănătate a fiecărei persoane. Întotdeauna este recomandat să consultați un medic sau un nutriționist înainte de a face orice schimbare semnificativă în dieta dumneavoastră.
Foto: Facebook/ Zsidó Szabolcs – MSc Clinical Dietitian & Nutritionis
Articolul precedentRafila: 100 de milioane de euro din PNRR, pentru digitalizarea Ministerului Sănătății și a instituțiilor cheie din Sănătate
Articolul următor(UPDATE) Malarie în România