(UPDATE) SJU Botoșani: Anchete și proteste împotriva cadrelor medicale care au refuzat să trateze o pacientă care a murit în chinuri groaznice

0
463
facebook/ Alexandra Ivanov

Update(24.10.2023): Conform presei locale, perioada de suspendare a celor trei angajate din cadrul Secției de Obstetrică și Ginecologie a Spitalului Județean Mavromati Botoșani a expirat la data de 20 octombrie.

Alte două anchete sunt în desfășurare: una a Colegiului Medicilor Botoșani și o alta, pe linie penală a procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava iar la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), inspectorul delegat de procuror a efectuat, săptămâna trecută, noi audieri ale celor două angajate de la Maternitate care au intrat în gardă în dimineața zilei de 18 august, când a murit Alexandra, la care au luat parte, pe lângă reprezentanții legali ai familiei Ivanov și avocații Spitalului Județean Mavromati.

„Asistenta și infirmierea sunt detașate către alte secții ale Spitalului Mavromati, deci nu își mai desfășoară activitatea la Maternitate. Iar doamna doctor a solicitat prin domnul avocat concediu de odihnă, avea de anul trecut și de anul ăsta, o mulțime de zile de concediu, care este legal, până când comisia de disciplină nu-și dă verdictul” – a trasmis, vineri, Monica Adăscăliței, managerul unității spitalicești după o întrunire privitoare la relațiile de muncă ale instituției cu salariatele în cauză – as. med. Ramona Baltă, infirmiera Carmen Hilda Saviciuc și dr. Mariana Pitrop.

În primă fază s-a așteptat raportul final al comisiei de disciplină de la nivelul spitalului care să ajute Comitetul Director în luarea unei decizii, într-o cunoștință de cauză bazată pe analizele amănunțite efectuate de această structură; membrii comisiei de disciplină nu s-au pronunța, prin urmare conducerea a adoptat o decizie pentru asistentă și infirmieră bazată atât pe informațiile oferite de angajații spitalului cât și de familia Alexandrei Ivanov, conform cărora ar fi existat implicare din partea celor două pentru pacienta care acuza dureri cumplite.

În atenția comisiei au intrat toate persoanele care se aflau de gardă în noaptea de 17 spre 18 august 2023, deci și doctorița dar și asistenta medicală împreună cu infirmiera.

Conform botosaneanul.ro, concediul de odihnă în cazul doctoriței Mariana Pitrop s-ar întinde până spre finalul anului; până atunci, menționează sursa citată, va exista probabil și o decizie finală a comisiei de disciplină care va propune măsuri pentru persoanele cercetate.

Update(02.10.2023): Avocatul familiei Alexandrei Ivanov, Gianina Vera Poroșnicu, a solicitat luni arestarea medicului Mariana Pitrop, de la maternitatea botoșăneană; potrivit presei locale, Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava i s-a solicitat punerea în mișcare a acțiunii penale” față de medicul amintit, ca suspect în dosar:

„Solicităm reprezentantului Ministerului Public să pună de urgență în mișcare acțiunea penală, în scopul evitării persoanelor care se fac vinovate de la răspunderea penală” a cerut avocatul procurorului de caz.

Conform botosaninews.ro, măsura a fost solicitată în contextul în care dr. Mariana Pitrop a încheiat deja un act de partaj cu soțul său privitor la bunurile care ar fi trebuit să se afle sub sechestru asigurator în cadrul anchetei penale în cazul morții tinerei paciente.

Update(14.09.2023): Medicii de la Maternitatea din Botoşani reclamă autorităților locale faptul că ar fi agresaţi verbal sau ameninţaţi după ce tânăra mămică Alexandra Ivanov a fost ucisă de nepăsarea și lipsa de profesionalism a angajaților din unitatea spitalicească amintită. Astfel, mai mulți reprezentanți ai Secţiei de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” Botoşani s-au întâlnit cu prefectul judeţului, Sorin Cornilă, pentru a analiza activitatea acestei secţii.

Medicii s-au plâns de faptul că, în ultima perioadă, a crescut numărul cazurilor de agresiune verbală din partea pacientelor şi a aparţinătorilor la adresa personalului medical:

„Am purtat o discuţie cu o parte dintre domnii şi doamnele doctor de la Maternitatea Botoşani şi cu doamna manager a Spitalului Judeţean despre situaţia care s-a creat acolo ca urmare a decesului Alexandrei Ivanov. Am încercat să vedem cum putem regla o parte dintre problemele care au apărut între timp.

Sunt situaţii în care pacienţii sau aparţinătorii devin violenţi, iar personalul medical primeşte ameninţări, în timpul programului de gardă. Mi-au solicitat să-i sprijin pentru că se simt ameninţaţi, sunt stigmatizaţi. Eu i-am asigurat de sprijinul meu şi i-am asigurat că am încredere în personalul medical din Botoşani. Sunt convins că avem medici profesionişti, dedicaţi, cu empatie şi care-şi onorează profesia. Cred că, dacă în cazul Alexandrei a fost o culpă medicală sau altfel de probleme, adevărul va ieşi la suprafaţă şi justiţia funcţionează”, a relatat prefectul, citat de Agerpres.

Update(14.09.2023): Managerul interimar al SJU, medicul Monica Adăscăliţei, anunţă că va contesta sancţiunea dată de CJAS:

„Această sancţiune nu ştiu dacă este chiar justificată, dar e dreptul celor de la Casa de Asigurări să ne sancţioneze, iar noi să contestăm. Dacă vom avea dreptate, vom câştiga. Dacă nu, vom pierde şi vom plăti această amendă, de 0,5% din contract. În urma discuţiilor cu juriştii spitalului, considerăm că această decizie poate fi contestată. Instanţa ne va spune dacă avem dreptate sau nu”, a transmis, într-o conferinţă de presă, Monica Adăscăliţei.

Update(13.09.2023): Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Botoşani a amendat Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati” cu suma de 42.272 lei în urma decesului Alexandrei Ivanov.

Potrivit directorului executiv al CJAS, Alina Mustiaţă, cuantumul sancţiunii reprezintă 0,5% din suma contractată de SJU pentru serviciile medicale spitaliceşti, fiind aplicată „pentru nerespectarea obligaţiei contractuale prevăzute la art.7, lit.d din Contractul de furnizare servicii medicale spitaliceşti„, legat de fişa de observaţie a pacientei:

„Conform Foii de observaţie, în intervalul de timp 00,45 – 07,35 nu au fost acordate pacientei Alexandra Ivanov serviciile medicale prevăzute în pachetul de servicii de bază, fiind încălcate de către furnizorul de servicii medicale obligaţiile contractuale prevăzute în Contractul de furnizare de servicii medicale spitaliceşti încheiat cu CJAS”, se arată în raportul întocmit la finalul controlului.

Update(01.09.2023):Medicul Mariana Pitrop de pe Secţia de Obstetrică şi Ginecologie 1 a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” – care a fost de gardă în noaptea în care a fost internată tânăra Alexandra Ivanov la Maternitatea din Botoşani – figurează în calitate de suspect în dosarul instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, conform unui comunicat de presă transmis, vineri, de procurorii suceveni.

Mai mult, acesta a fost audiat, astăzi, timp de şase ore la sediul Parchetului:

„În cadrul acestei proceduri, ce s-a desfăşurat pe durata a şase ore, după ce i-au fost aduse la cunoştinţă suspectei drepturile şi obligaţiile aferente, aceasta a formulat apărări, raportat la acuzaţiile aduse, susţinerile urmând a fi analizate în contextul întregului ansamblu probatoriu. Precizăm că, în cauză, a fost dispusă efectuarea unei expertize medicole-legale care să clarifice circumstanţele şi împrejurările decesului pacientei Ivanov Alexandra, demers procedural aflat în desfăşurare”, se precizează în comunicatul Parchetului.

Tot vineri, au avut loc trei percheziţii, atât la locuinţa medicului cât şi la cabinetul acestuia, dar şi la locuinţa medicului curant al Alexandrei Ivanov; „în completarea probatoriului, s-a dispus a fi depuse la dosar mai multe seturi de înscrisuri medicale emise de autorităţi publice cu atribuţii corelative în domeniul medical” – transmit organele de anchetă.

Update(28.08.2023): Cadrele medicale de la Maternitatea din Botoşani vor participa, începând cu luna septembrie, la o serie de cursuri de pregătire profesională.

Cursurile vor fi susţinute de Asociaţia Moaşelor Independente, care, în parteneriat cu UNICEF România, a pus bazele reţelei de profesionişti medicali „Grijă de Mamă”:

„Aceste cursuri pentru medici, moaşe, asistenţi medicali, infirmieri şi îngrijitori vizează aplicarea corectă a protocoalelor de îngrijire a pacientelor din Maternitate, acordarea de îngrijiri centrate pe femei şi dezvoltarea empatiei şi a spiritului de echipă în rândul personalului medical. De asemenea, se va pune un accent mare pe drepturile pacienţilor şi în special al femeii care naşte”, a afirmat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Potrivit acesteia, Asociaţia Moaşelor Independente şi-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu SJU la realizarea protocoalelor medicale, pentru situaţiile unde acestea nu există.

Update(28.08.2023): Clădirea Secţiei de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Mavromati” Botoşani va fi modernizată cu fonduri asigurate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a anunţat Consiliului Judeţean (CJ) Botoşani.

Potrivit reprezentanților instituției, clădirea Secției Exterioare de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani face obiectul unui proiect de reabilitare energetică, de reamenajare și modernizare a etajelor IV și V, a vestiarelor din zona de demisol și desființarea mansardei și montarea de panouri fotovoltaice. Contractul de finanțare prin PNRR pentru acest proiect a fost semnat pe 19 decembrie 2022.

„În parteneriat, Consiliul Județean și Spitalul „Mavromati” au depus pe PNRR proiectul de renovare și modernizare a secțiilor din Maternitate. S-a obținut finanțarea, s-a realizat deja Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție și s-a trecut în etapa Proiectului Tehnic”, transmite Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.
În urma realizării DALI, valoarea eligibilă a investițiilor care vor fi făcute la Maternitatea Botoșani este de 4.769.951,69 euro, iar valoarea neeligibilă a lucrărilor, asumată de către Consiliul Județean Botoșani este de 491.922,46 euro; lucrările neeligibile sunt cele de reamenajare și modernizare a etajelor IV și V, precum și a vestiarelor din zona de demisol. Prin proiect vor fi realizate și patru stații de reîncărcare finanțate prin PNRR și una din fondurile Consiliului Județean Botoșani.
„Modernizarea sistemului sanitar botoșănean a fost mereu în prim-planul atenției Consiliului Județean Botoșani. An de an s-au făcut investiții importante în modernizarea clădirilor Spitalului Județean, în dotarea cu echipamente de ultimă generație. Din păcate, comportamente individuale iresponsabile ale unor cadre medicale aruncă o umbră asupra acestor eforturi făcute în ultimii trei ani de Consiliului Județean Botoșani.
Dacă parte umană ține de fiecare individ în parte, de nivelul de empatie pe care fiecare dintre noi îl are, noi, ca administrație, vom face tot ceea ce este omenește posibil pentru a dezvolta baza materială a spitalului, așa cum am făcut-o și în ultimii ani”, a conchis Doina Federovici.

Update(25.08.2023): Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava au preluat ancheta:

„Decizia a fost luată de parchetul ierarhic superior. A fost o decizie de comun acord cu cei de la Parchetul Curţii, iar cercetările care se fac acum sunt dispuse de procurorul de caz de la Parchetul Curţii”, a transmis prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, Valeriu Chihaia, conform Agerpres; iniţial, cercetările în cazul morţii Alexandrei Ivanov au fost începute de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă.

Tot vineri, un deputat local a solicitat demiterea altor patru cadre medicale din unitatea spitalicească.

Update(23.08.2023): Colegiul Medicilor din România a anunţat anchete, prin colegiile teritoriale din Botoşani şi Gorj, în cazul tinerei gravide care a murit la Maternitatea din Botoşani şi în cel al pacientei de la Spitalul din Târgu Jiu care ar fi fost operată de hernie, deşi era în travaliu.

„Colegiul Medicilor din România, prin colegiile teritoriale din Botoșani și Gorj, s-a autosesizat atât în cazul decesului de la Botoșani, cât și în situația de la Târgu Jiu, și a declanșat din oficiu o anchetă disciplinară, pentru a cerceta profesional și deontologic medicii implicați.

Potrivit statutului, Colegiul Medicilor din România are ca principal obiect de activitate controlul şi supravegherea exercitării profesiei de medic, aplicarea legilor şi a regulamentelor care organizează şi reglementează exerciţiul profesiei, reprezentarea intereselor profesiei de medic şi păstrarea prestigiului acestei profesii în cadrul vieţii sociale. Fiecare dintre aceste obiective poate fi realizat doar prin implicarea colegilor noștri medici, a căror întreagă activitate profesională trebuie să fie dedicată exclusiv apărării vieții, sănătății și integrității fizice și psihice a ființei umane.

Sistemul medical din România, prin toate componentele lui, de la medici la autorități și factori de decizie, instituții, organizații, necesită o reformă profundă, astfel încât riscul de apariție a situațiilor despre care discutăm astăzi să fie diminuat. Anchetele care se află acum în desfășurare pot să aducă și vor aduce clarificări cu privire la ceea ce s-a întâmplat. Esențial este ca aceste concluzii ale anchetelor să conducă la îmbunătățirea cadrului legal și de funcționare a sistemului medical, iar astfel de cazuri să nu se mai repete. Trebuie creat un mecanism eficient, cu rol de prevenire și de protejare a celor implicați, pacienți și medici, deopotrivă”, transmite instituția.

Update(23.08.2023): Managerul interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Mavromati Botoşani, Angel Călin, a fost eliberat din funcţie; măsura a fost luată de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Doina Federovici, la cinci zile după tragedia de pe Secţia de obstetrică şi ginecologie a SJU.

„Am luat decizia încheierii mandatului domnului Iulian Angel Călin la conducerea SJU Botoșani. Conducerea interimară Spitalului Județean de Urgență <<Mavromati>> Botoșani va fi asigurată de către doamna doctor Monica Adăscăliței.

Numirea interimară, pe o perioadă determinată, până la organizarea concursului de ocupare a funcției, a domnului Angel Călin a venit în urma demisiei managerului Doina Caba, ca o necesitate a asigurării funcției de ordonator de credite și de continuare a proiectelor pe care Spitalul Județean <<Mavromati>> Botoșani le are în derulare, bazându-mă pe solida lui experiență managerială în domeniul resurselor umane acumulată în funcția de director adjunct al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani, precum și a experienței administrative ca fost viceprimar al orașului Săveni și secretar de stat al Ministerului Antreprenoriatului și Turismului.

Eliberarea din funcție a domnului Angel Călin nu șterge vina cadrelor medicale care nu au intervenit în cazul tragic al Alexandrei, de aceea reiterez solicitare de demisie a medicului curant și a celui care a asigurat garda, care au arătat o totală lipsă de empatie față de o femeie aflată în suferință, precum și carențe uriașe de profesionalism. Este un gest minim de responsabilitate în fața unor asemenea tragedii! Aceste demisii trebuie să vină rapid și fără ezitare, pentru ca așa ceva să nu se mai întâmple!
Cine are de făcut o treabă să o facă. Iar cine nu-și face treaba să răspundă. Cine nu înțelege să-și facă treaba să plece! Am cerut mereu și voi continua să cer cadrelor medicale să arate mai multă empatie față de pacienți și să acționeze doar în interesul acestora.
Tot corpul medical trebuie să înțeleagă că este în slujba oamenilor, că cei care le cer ajutorul nu o fac de plăcere. Dacă vor continua să fie indiferenți, atunci vor trebui să părăsească sistemul sanitar. NU MAI EXISTĂ LOC DE ÎNTORS!”, a declarat Doina-Elena Federovici într-o postare pe pagina de socializare a CJ.

Angel Călin a fost numit la conducerea SJU în urmă cu o lună, după ce fostul manager, Doina Caba, demisionase.

Update(23.08.2023): Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a mărturisit miercuri, într-o conferinţă de presă, că a fost „serios afectat” de situaţia de la Maternitatea din Botoşani:

„Situaţia de la Botoşani, cel puţin pe mine, m-a afectat foarte serios şi cred că trebuie să ne dea de gândit în ceea ce priveşte modul în care abordăm relaţia medicului cu pacientul şi poate că ar trebui să lucrăm mai mult şi la partea de empatie care generează pacientului încredere şi care evită incidentele legate de situaţii cum a fost cea de la Botoşani”, a transmis ministrul, precizând că au fost sesizări atât la Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor din Botoşani, cât şi Poliţie.

„Ministerul Sănătăţii are o structură specializată – Inspecţia Sanitară de Stat care poate să controleze condiţiile igienico-sanitare, care a realizat raportul ce a sesizat inacţiunea personalului medical timp de şapte ore la o pacientă cu o sarcină oprită din evoluţie. Am sesizat şi noi celelalte instituţii care au fiecare partea de responsabilitate, respectiv Colegiul Medicilor din România, deoarece discutăm despre practica medicală, iar dreptul de liberă practică este acordat exclusiv de către Colegiul Medicilor din România, am sesizat Colegiul din Botoşani – acolo este o jurisdicţie judeţeană, Autoritatea Naţională pentru Managementul Calităţii din Sănătate.

Lucrurile care ne-au contrariat extrem de mult şi ne-au afectat au dus şi la o decizie de a sesiza Poliţia judeţului Botoşani, pentru că acest eveniment nu cred că a fost atât de mult legat mai degrabă de o eroare medicală, cât de o lipsă de interes şi empatie. (…)

Este clar că lipsa de inacţiune a afectat serios siguranţa acestei femei tinere care, din păcate, dincolo de faptul că a murit, a lăsat şi trei copii fără mamă(…)

Era o constatare legată de oprirea din evoluţie a sarcinii şi o astfel de situaţie trebuia abordată medical. (…) Un raport oficial îl vom avea după ce toate organismele sesizate vor investiga şi vor avea o concluzie comună”, a adăugat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății: Trebuie să fie implicată şi Casa de Asigurări de Sănătate

„Trebuie să implicăm neapărat şi Casa de Asigurări de Sănătate, pentru că, până la urmă, ei plătesc nişte servicii medicale pentru pacienţi. Or, dacă aceste servicii nu sunt prestate, este o problemă legată de modul de funcţionare a sistemului de sănătate. (…) Nu putem să exonerăm proprietarii acestor spitale de modul în care se desfăşoară asistenţa medicală în aceste spitale”, a mai spus oficialul.

Alexandru Rafila: „Există şi o responsabilitate a conducerii”

„Trebuie să existe ghiduri şi protocoale pentru chestiunile care sunt importante. (…)

Există şi o responsabilitate a conducerii. Nu ştiu, în cazul în speţă înţeleg că era un manager care era numit de puţin timp, dar nu are niciun fel de importanţă. Criteriile de numire a managerilor sunt în regulă, important este să se organizeze concursuri şi noi facem lucrul acesta cât de des la spitalele Ministerului Sănătăţii, nu putem să organizăm concursuri la spitalele autorităţilor locale. Din cele vreo 370 şi ceva de spitale publice, la Ministerul Sănătăţii sunt vreo 60 şi restul sunt la autorităţile locale. Ei trebuie să organizeze concursuri pentru numirea managerilor. (…)

Interviul poate fi considerat probă practică, pentru că ea reflectă modul de gândire şi acţiune posibilă în viitor”, consideră ministrul.

Întrebat despre cazul de la Spitalul din Târgu Jiu unde o pacientă ar fi fost operată de hernie, deşi este gravidă, ministrul apreciază că este o problemă care vizează responsabilitatea medicală:

„Nu am informaţii că ar fi fost vreo problemă în sensul de punere în pericol a vieţii pacientei, dar faptul că a existat o anumită confuzie trebuie să vedem exact care este cauza; nu pot eu să vă dau relaţii despre fiecare procedură medicală pe care o aplică sau nu o aplică medicii din România”, a declarat Alexandru Rafila.

Update(22.08.2023): Direcția de Sănătate Publică Botoșani confirmă faptul că Alexandra Ivanov, tânăra de 25 de ani care a decedat, vineri dimineaţă, în maternitatea din Botoşani a fost lăsată să agonizeze timp de aproape şapte ore, fără îngrijiri medicale. Practic, cadrele medicale care au fost de gardă i-au ignorat lacrimile, rugămințile și strigătele de durere toată noaptea.

Potrivit unui raport preliminar întocmit de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Botoşani, pacienta a fost internată la ora 23.30 cu „sângerare pe căi genitale externe, dureri hipogastrice şi lombare”, diagnosticul stabilit la internare fiind „sarcină oprită în evoluţie, metroragie minoră, observaţie anemie secundară”.

Inspectorii sanitari au stabilit că „de la ora 00.45, când i s-a administrat ser fiziologic şi un medicament, până la 07,35 nu a mai fost efectuată nicio manevră de îngrijire”.

„Pacienta a fost internată în data de 17.08.2023, orele 23.30 pentru ”sângerare pe căi genitale externe, dureri hipogastrice și lombare”. Diagnosticul stabilit la internare a fost de sarcină oprită în evoluție, metroragie minoră, observație anemie secundară.

În intervalul orar 23.30 – 00.45, pacientei i s-au efectuat investigații clinice și paraclinice și i s-a administrat tratament simptomatic. La ora 00.53, analizele de laborator au fost finalizate, aflându-se la dispoziția medicului de gardă.
În intervalul orar 00.45 – 07.35, nu au fost consemnate în foaie investigații, intervenții terapeutice și manevre de îngrijire. La ora 07.35, s-a consemnat agravarea bruscă a stării generale și pacienta a fost transferată la ATI unde i s-au efectuat manevre de resuscitare timp de 40 de minute fără succes, la 8.20 declarându-se decesul.
Inspectorii sanitari au mai solicitat documente suplimentare de la unitatea sanitară precum note de relație a întregului personal, procedurile și protocoalele terapeutice, rezultatul analizei necroptice și alte documente necesare finalizării acțiunii de inspecție.
Cazul urmează a fi analizat și în cadrul Comisiei Județene de Analiză Profesională a Deceselor Materne” – menționează autoritățile.

Printre alte nereguli, inspectorii DSP au constatat și faptul că „la data controlului, unitatea sanitară nu a pus la dispoziţia inspectorilor sanitari procedura/protocolul privind gestionarea unor astfel de cazuri”.

Consiliul Județean Botoșani se spală pe mâini de cadrele SJU acuzate că au abandonat pacienta pe durata gărzii

„Nu abdicăm în fața unor cadre medicale care nu-și fac datoria”, sistemul sanitar botoșănean este zguduit în aceste zile de moartea Alexandrei – se menționează pe pagina de socializare a Consiliului Județean Botoșani:
„Este inadmisibil ca astfel de cazuri, atât de grave, să se petreacă în unitățile sanitare! Este inadmisibilă atitudinea cadrelor medicale care s-au ocupat de Alexandra! S-au demarat mai multe anchete în acest caz, iar cei vinovați vor trebui să plătească. Nu vom precupeți niciun efort pentru aflarea adevărului și solicit cu fermitate găsirea și pedepsirea cât mai urgentă a vinovaților.
Este timpul ca și Colegiul Medicilor și Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România să-i pedepsească exemplar pe cei care au greșit și să facă front comun cu administrația pentru a îmbunătăți calitatea actului medical.
Am cerut mereu și voi continua să cer medicilor și asistenților să arate mai multă empatie față de pacienți și să acționeze doar în interesul acestora. Din păcate, se pare că nu au făcut-o și în cazul Alexandrei! Tot corpul medical trebuie să înțeleagă că este în slujba oamenilor, că cei care cer ajutorul cadrelor sanitare nu o fac de plăcere.
Dacă vor continua să fie indiferenți, atunci vor trebui să părăsească sistemul sanitar. Nu vom abdica de la obiectivul nostru de a îmbunătăți serviciile medicale, chiar dacă va trebui să ne luptăm cu opoziția sistemului medical.
Vom pune în aplicare toate măsurile ce vor rezulta din auditul extern comandat de conducerea Spitalului, indiferent cât de dure vor fi acestea”, transmite Doina Federovici, președinte CJ Botoșani.
 „Ca femeie și mamă sper ca situații ca devastatorul caz al Alexandrei să nu se mai repete, iar cadrele medicale să-și înțeleagă pe deplin responsabilitățile nobilei misiuni la care s-au angajat, să nu uite niciodată jurământul pe care l-au depus, să arate mai multă empatie față de pacienți și să facă toate eforturile pentru a-i salva pe cei care au nevoie de ajutorul lor” – adaugă aceasta menționând că, în paralel, programul de investiții în sistemul sanitar botoșănean „va continua așa cum a fost gândit de actuala administrație județeană”.
„Dacă partea umană ține de fiecare individ în parte, de nivelul de empatie pe care fiecare îl are, noi, ca administrație vom face tot ceea ce este omenește posibil pentru a dezvolta baza materială a spitalului, așa cum am făcut-o și în ultimii ani. Doar pentru Maternitate, Consiliul Județean a derulat și derulează proiecte de aproximativ 5 milioane de euro, finanțate din fonduri proprii, guvernamentale, europene – inclusiv PNRR. Vom continua pe această linie a investițiilor și a dotării spitalului cu echipamente medicale”, a mai spus Doina Federovici.
Ministerul Sănătății a aprobat, la finanțare prin PNRR, proiectul depus de Consiliul Județean Botoșani privind îmbunătățirea programului de screening al nou-născuților din cadrul Secției Exterioare Obstetrică-Ginecologie. Este vorba de un proiect de dotare cu echipamente medicale adecvate pentru îmbunătățirea programului de screening pentru retinopatia de prematuritate, în valoare de aproximativ 265 de mii de lei. Acesta prevede achiziționarea unui kit care va pune în evidență afecțiuni critice ce pot afecta nou-născuții.

Update(21.08.2023): Ministerul Sănătății informează că, în urma informațiilor apărute în presă referitoare la decesul înregistrat în cursul dimineții de 18.08.2023 al pacientei gravide I.A., la Secția Exterioară Obstetrică Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență ,,Mavromati” Botoșani, inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică Botoșani s-au deplasat imediat la sediul acestei unități sanitare, unde au efectuat verificări cu privire la respectarea normelor legale în ceea ce privește conformitatea actului medical.

Ca urmare a verificărilor efectuate au fost identificate mai multe nereguli în activitatea desfășurată de către personalul din cadrul unității spitalicești, aflat în serviciu la data evenimentului. La nivelul Ministerului Sănătății a fost constituit un grup de lucru condus de ministrul sănătății, cu reprezentanții Inspecției Sanitare de Stat, Corpului de Control al Ministrului Sănătății și secretarii de stat pentru asistența medicală și pentru sănătate publică. În urma analizei informațiilor primite au fost solicitate verificări suplimentare instituțiilor competente, conform legii, pentru modul de asigurare a asistenței medicale, respectiv Colegiul Medicilor Botoșani și Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănatate (ANMCS). De asemenea a fost sesizat și Inspectoratul Județean de Poliție Botoșani pentru a efectua cercetări în această cauză.

„Spitalul Județean de Urgență ,,Mavromati” se află în subordinea Consiliului Județean Botoșani, căruia Ministerul Sănătății i-a solicitat să ia urgent măsurile necesare, pentru prevenirea pe viitor a unor astfel de evenimente și asigurarea permanentă a asistenței medicale pacienților din această unitate sanitară.

Ministerul Sănătății monitorizează îndeaproape situația de la Spitalul Județean de Urgență ,,Mavromati” Botoșani, în limitele competențelor legale, atribuite odată cu descentralizarea spitalelor către Autoritățile Locale în anul 2009/2010” – se menționează în comunicat.

Știre: Cadrele medicale de pe Secţia Obstetrică – Ginecologie 1 a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) ”Mavromati” care erau de serviciu în noaptea de 17 spre 18 august au fost suspendate din activitate. Măsura a fost luată de conducerea instituției după moartea unei  paciente care se prezentase cu dureri cumplite în Urgență.

Anunțul a fost făcut luni de managerul spitalului, Angel Călin: măsura a fost luată în urma unei anchete interne desfăşurate în cursul zilelor de vineri, sâmbătă şi duminică, având în vedere situaţia gravă generată de decesul pacientei în vârstă de 25 ani care s-a produs la câteva ore după internare.

„Activitatea noastră a fost îndreptată strict către Secţia Obstetrică – Ginecologie 1, care a avut rolul de primire a pacientei. Deci este suspendat medicul de gardă împreună cu aparatul medical care era pe tură atunci”, a declarat, pentru Agerpres, Angel Călin. Conducerea SJU a dispus contractarea unui serviciu de audit medical extern „care să evalueze cu celeritate activitatea şi procedurile medicale aplicate în cadrul Secției Exterioare Obstetrică și Ginecologie”. De asemenea, au fost sesizate Comisia de disciplină şi Consiliul etic al SJU „pentru elucidarea cazului”.

Toate înscrisurile medicale existente la nivelul secţiei respective au fost puse la dispoziţia procurorilor care anchetează acest caz iar un raport cu privire la primele rezultate ale anchetei interne a fost transmis Ministerului Sănătății dar şi Colegiului Medicilor şi Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor şi Asistenților Medicali din România.

„Conducerea Spitalului Județean de Urgență Botoșani regretă pierderea tragică a tinerei mame, exprimând încă o dată condoleanțe familiei profund îndurerate”, transmit reprezentanții unității sanitare.

Sute de oameni au protestat, duminică seară, în fața Maternității din Botoșani

Alexandra, tânăra pacientă, a fost adusă la spital cu ambulanța în noaptea de joi spre vineri, cu dureri cumplite, cerând să fie chiuretată pentru întreruperea unei sarcini cu complicații:

„S-au efectuat investigații de laborator și paraclinice, cu examen ecografic, conform protocolului în vigoare. Nu s-a impus evacuarea sarcinii în cursul nopții, deoarece sângerarea genitală externă a fost redusă, colul uterin era închis, fără semne de avort în evoluție”, a transmis purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență (SJU), asistentul Ioan Asaftei.

Potrivit reprezentaților spitalului, în dimineața zilei de vineri, tânăra a prezentat o degradare bruscă a stării generale, cu dispnee severă și sângerare abundentă la nivelul căilor respiratorii fiind transferată pe Secția de Terapie Intensivă, unde i-au fost aplicate manevre complexe de reanimare.

După ore de suferință a femeii, la ora 08.20, cadrele medicale au declarat decesul prin stop cardio-respirator iresuscitabil, hemoragie cai respiratorii superioare.

Familia tinerei susține că aceasta s-ar fi chinuit toată noaptea, cu dureri cumplite, niciun doctor nefiind dispus să se ocupe de ea; rudele victimei acuză personalul Maternității de neglijență și nepăsare iar cetățenii s-au mobilizat pentru a cere autorităților măsuri urgente.

Un altar de lumânări și flori s-a format la intrarea în curtea Maternității, oamenii manifestându-și compasiunea și regretul față de tânăra care a sfârșit abandonată pe patul de spital.

De asemenea, polițiștii au demarat o anchetă pentru ucidere din culpă, urmând ca medicii legiști să stabilească cu exactitate cauza morții, după efectuarea autopsiei.

Articolul precedentCluj: Spitalele care vor beneficia de sisteme informatice moderne
Articolul următorConstruirea Institutului Regional de Oncologie din Timișoara, în linie dreaptă