Sistemul imunitar uman pastreaza anticorpii dobanditi pe tot parcursul vietii

0
217

La aproape un secol dupa cea mai ucigatoare pandemie de gripa din istorie, sangele supravietuitorilor poarta inca anticorpi impotriva virusului care a provocat-o, demonstrand remarcabila capacitate de rezistenta si conservare a sistemului imunitar uman, informeaza Associated Press receptionata de Agerpres.

Gripa spaniola este un tip de gripa care a aparut dupa Primul Razboi Mondial, fiind, se pare, aceeasi boala cu gripa aviara de astazi. Aceasta gripa a fost declansata de virusul gripal H1N1 si s-a raspandit cu repeziciune in multe tari odata cu intoarcerea soldatilor de pe front, afectand in principal tineri si avand o rata de mortalitate foarte ridicata. Primele cazuri au aparut in Spania.

Oamenii de stiinta au testat sangele a 32 de persoane cu varsta cuprinsa intre 92 si 102 ani, care au fost expuse la virusul H1N1 ce a provocat pandemia de gripa spaniola din 1918, si au descoperit anticorpi specializati sa lupte impotriva acestui virus.

Cercetatorii au transformat acesti anticorpi intr-un vaccin si au descoperit ca toti cobaii care au fost infestati in laborator cu virusul ucigas, au supravietuit contaminarii, conform unui studiu publicat in ultimul numar al revistei Nature.

in momentul de fata nu exista nevoia unui vaccin impotriva virusului care a provocat gripa spaniola pentru ca acesta a suferit o serie de mutatii care l-au facut inofensiv si exista o probabilitate foarte mica sa revina la forma sa extrem de virulenta, sustin cercetatorii remarcand „memoria persistenta” a sistemului imunitar uman.

„Este de-a dreptul incredibil. Dumnezeu ne-a binecuvantat cu anticorpi care se mentin pe intreaga durata a vietii noastre”, a comentat Dr. Eric Altschuler de la Universitatea de medicina si Stomatologie din New Jersey, unul dintre co-autorii studiului. „intr-adevar ceea ce nu ne ucide, ne face mai puternici”, a mai completat el.

„Acesti anticorpi formati ca raspuns la virusul gripei spaniole sunt cei mai vechi anticorpi specifici descoperiti la om”, a precizat si celalalt autor al studiului, Dr. James Crowe, profesor de microbiologie si imunologie la Centrul Medical al Univeristatii Vanderbilt din Nashville, Tenn.
insa acesti anticorpi nu doar ca au supravietuit timp de aproape un secol, ei au evoluat suferind mutatii care le asigura un grad ridicat de eficienta si impotriva altor virusi asemanatori celui care a declansat gripa spaniola, devenind astfel si mai puternici.

Informatiile obtinute din studierea acestor anticorpi seculari ar putea fi folosite pentru a mari puterea noilor generatii de vaccinuri menite sa impiedice eventuale epidemii grave de gripa declansate de alte tulpini virale aviare, conform lui James Crowe.

Gripa spaniola din 1918 a ucis aproximativ 50 de milioane de oameni peste tot in lume si aproape toata populatia globului, din acea perioada, a fost expusa la virus. De-a lungul anilor virusul ucigas a suferit o serie de mutatii si s-a pierdut, insa el a fost „reinviat” in conditii de laborator in urma cu 3 ani, folosindu-se material genetic cules de la unele dintre victimele sale, in cadrul Centrului pentru Control al Bolilor si Prevenire din Atlanta (Centers for Disease Control and Prevention).

Ideea acestui studiu a plecat de la un serial de televiziune. intr-unul din episoadele serialului „Medical Investigation”, un oras intreg este infectat de virusul gripei spaniole iar medicii salveaza vietile celor bolnavi cu ajutorul sangelui donat de un batran majordom care a supravietui pandemiei din 1918.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentO japoneza de 61 de ani si-a nascut propriul nepot
Articolul următorAtentie la sanatatea elevilor!