
Incendiul izbucnit la Institul ”Matei Balş” din Capitală, în urma căruia a fost declanșat planul ”roşu” de intervenție, vineri dimineață, a lăsat în urmă cinci morți, din cei 102 pacienți aflaţi în saloanele COVID-19 din pavilionul care a luat foc. Dintre pacienții rămași în viață, o parte a fost mutată în alte spitale, iar alții au fost duși în alte saloane ale Spitalului „Matei Balş”.
Cauzele izbucnirii incendiului au rămas necunoscute până acum, iar reprezentaţii Institutului „Matei Balş” susțin că autorizaţiile şi avizele unităţii medicale „sunt la zi”, dând asigurări că vor spijini ancheta în curs.
„În urma intervenţiei prompte a colegilor din liniile de gardă şi a mobilizării autorităţilor de urgenţă, au fost prevenite alte victime, astfel încât toţi ceilalţi pacienţi sunt în siguranţă. Echipa Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” va sprijini ancheta în curs şi lămurirea aspectelor care ar fi putut duce la accidentul din această dimineaţă, cu atât mai mult cu cât autorizaţiile şi avizele sunt la zi. Fiind în plină pandemie, sănătatea şi siguranţa pacienţilor vor fi în continuare prioritatea noastră”, se arată într-un comunicat al instituţiei medicale.
Vlad Voiculescu: Nu am informații că în clădire ar fi existat alte surse de încălzire decât cele firești
Și Corpul de Control al ministrului Sănătăţii a făcut verificări, vineri, la Institutul „Matei Balş”.
„Există o anchetă a Poliţiei şi există, de asemenea, un control efectuat de Corpul de Control al premierului şi Corpul de Control al ministrului Sănătăţii. Încercăm să aflăm ce s-a întâmplat. Există responsabili şi există şi responsabilităţi, dar înainte de asta sau în paralel cu acest lucru la acest moment la MS şi DSU există echipe care iau legătura cu familiile şi cu spitalele pentru a oferi informaţiile necesare, respectiv a oferi ajutorul de care este nevoie. Sunt inclusiv la Matei Balş pacienţi în terapie intensivă şi mai sunt câteva cazuri la terapie intensivă în spitalele în care au fost transferaţi”, a afirmat ministrul Vlad Voiculescu.
Întrebat dacă știe ca în acel pavilion să fi existat probleme legate de lipsa căldurii, care să fi determinat folosirea unor surse suplimentare de încălzire, ministrul Sănătății a răspuns că „nu am informații că în clădire ar fi existat alte surse de încălzire decât cele firești, dar avem nevoie de anchetă”. De asemenea, întrebat dacă a discutat cu medicii despre acest aspect, Voiculescu a repetat că nu are informații că în clădire ar fi fost nevoie sau ar fi fost suplimentată sursa de încălzire, dar știe că spitalul a avut de suferit din lipsa de capacitate a Termoenergetica de a livra energie termică.
Vlad Voiculescu: Spitalul nu a dus lipsă de finanțare și a avut un management stabil
Totodată, ministrul Voiculescu a spus că spitalul nu a dus lipsă de finanțare și a avut un management stabil.
„Existau avize pentru lucrările care s-au făcut acolo şi vedem în ce măsura existau şi celelalte documente necesare pentru funcţionarea respectivei clădiri, dar este vorba despre o clădire mai veche care a fost renovată de curând şi Institutul Matei Balş nu a dus lipsă de finanţare în anii din urmă, a avut un management stabil. Vorbim despre o situaţie foarte diferită de ce am văzut la alte spitale, precum Piatra Neamţ, unde ştim că au fost o mulţime de manageri schimbaţi”.
Klaus Iohannis: Este nevoie de o reformă profundă în sistemul de sănătate
La rândul său, președintele Klaus Iohannis s-a deplasat personal, vineri la Institutul ”Matei Balş”, unde a declarat că este nevoie de o reformă profundă în sistemul de sănătate.
”Situația se repetă cumva. Am avut și tragedia de la Piatra Neamț. Au fost incendii mai mici la alte spitale. Motivele sunt diverse și sunt anchetate. Anchetele vor scoate la lumină ce s-a întâmplat. Vinovații vor fi pedepsiți. Avem de-a face cu probleme structurale în spitalele din România. Am cerut ministrului Sănătății și azi, din nou, să lucreze cu celeritate la un proiect de reformă”, a explicat președintele.
”E nevoie de o reformă profundă în sistemul de săntate. Astfe de lucruri nu trebuie să se repete”, a precizat Klaus Iohannis.
”O zi foarte tristă azi, cu tragedia de aici. Îmi pare foarte rău, transmit condoleanțe familiilor îndoliate, iar celor care au fost aici în saloane, le doresc însănătoșire grabnică, ei au fost transferați la alte unități medicale, unde să fie tratați corespunzător”, a declarat președintele.
Florin Cîţu: E nevoie de alocarea a cât mai multe resurse pentru investiţii
La rândul său, premierul Florin Cîţu a declarat că „metehnele” sistemului de sănătate din România s-au văzut şi în cazul tragediei de la „Matei Balş”, subliniind că e nevoie de alocarea a cât mai multor resurse pentru investiţii. Premierul a punctat faptul că, după tragedia asemănătoare petrecută anul trecut la Spitalul Judeţean Neamţ, se pare că autorităţile nu au învăţat nimic şi a cerut angajaţilor din instituţiile statului să-şi facă treaba, altfel vor pleca acasă.
Infirmiere și asistente, audiate la sediul Poliției Capitalei
În tot acest timp, două infirmiere şi două asistente de la Institutul „Matei Balş”, aflate de gardă în pavilionul unde a izbucnit incendiul, au fost audiate, vineri, la sediul Poliţiei Capitalei, dar procurorii au refuzat să dea detalii, susținând că cercetările sunt în curs.
Potrivit avocatului Constantin Durgeru, care reprezintă Institutul „Matei Balş”, cele două infirmiere au încercat să stingă focul şi au reuşit să oprească alimentarea cu oxigen, evitând producerea unei explozii.
„Apel la decenţă şi transparenţă” , semnat de 20 de ONG-uri
Tragicul eveniment de vineri a stârnit reacții și în cadrul societății civile, astfel că 20 de ONG-uri au transmis un „Apel la decenţă şi transparenţă” Guvernului şi instituţiilor din subordine, organelor de anchetă, Colegiului Medicilor şi liderilor politici din coaliţia de guvernare şi din Opoziţie, în contextul incendiului de la Spitalul „Matei Balş”.
„La doar câteva luni de la tragedia de la Piatra Neamţ, un nou incendiu face victime într-un spital din România. În ciuda repetării acestor dezastre în instituţiile din sistemul public de sănătate, de la Maternitatea Giuleşti şi până la Institutul Matei Balş, reacţia autorităţilor este transpartinic aceeaşi. Societatea civilă vă solicită transparenţă în anchetarea acestei tragedii şi în luarea măsurilor care se impun de urgenţă pentru a preveni repetarea ei. Este evident că modul în care s-a acţionat până acum nu funcţionează. Activitatea autorităţilor de până acum NU a fost de natură să aducă rezultatele necesare ca pacienţii, familiile lor şi cetăţenii români, în general, să se simtă în siguranţă şi să beneficieze de un act medical corespunzător în cadrul instituţiilor finanţate din bani publici”, se arată în documentul ONG-urilor.
Semnatarii solicită să fie făcute publice rezultatele investigaţiei de la incendiul de la Spitalul din Piatra Neamţ, alături de măsurile luate şi stadiul implementării acestora în celelalte unităţi sanitare COVID din ţară, inclusiv Institutul „Matei Balş”.
„Românii nu mai vor să audă scuze şi aruncarea culpei de la o autoritate la alta. Dar mai presus de asta, vă rugăm să aveţi decenţa de a nu mai trata şi tragedia de la Balş precum cazurile Giuleşti, Apuseni, Siutghiol, Colectiv – sub nicio formă nu vom accepta ca morţii să fie găsiţi vinovaţi pentru ceea ce s-a întâmplat. La fel cum este inacceptabil ca nicio instituţie publică având atribuţii de monitorizare şi control şi nicio persoană aflată în funcţie publică şi cu atribuţii manageriale să nu îşi asume responsabilitatea pentru această tragedie”, se susţine în apel.
ONG-urile califică drept „intolerabil” modul în care rudele au fost puse în situaţia de a căuta singure informaţii despre pacienţii internaţi, când instituţia publică „avea toate datele necesare pentru a anunţa aparţinătorii, aşa cum ar fi fost firesc”.
Totodată, semnatarii cer găsirea urgentă de soluţii pentru a garanta „un management competent, fără numiri politice, prin concurs şi cu limitarea interimatului şi a numărului de mandate posibile”, precum şi o cheltuire eficientă a banilor publici în toate instituţiile din sistemul de sănătate.