„Si ei trebuie sa aiba o sansa!”, un proiect care sustine depistarea si tratarea autismului

0
187

Specialistii estimeaza ca in Romania exista 15.000 cazuri de autism si ca numarul de cazuri depistate se afla in continua crestere, fiind evaluate 10-15 cazuri noi pe saptamana. in acest context, a fost demarat un nou proiect cofinatat din Fondul Social European, „Şi ei trebuie sa aiba o sansa! – program de sprijin pentru integrarea sociala si profesionala a persoanelor cu tulburari de spectru autist”. Proiectul este derulat de catre Fundatia Romanian Angel Appeal, RAA, in parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale – Directia Generala Protectia Copilului si Asociatia de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din Romania, APCCR, dureaza trei ani, in perioada 1 octombrie 2010 – 30 septembrie 2013, si are o acoperire nationala.

La conferinta de presa care a anuntat lansarea proiectului „Şi ei trebuie sa aiba o sansa!”, in data de 19 ianuarie 2011, au participat Adelaide Tarpan, manager de proiect si reprezentant al RAA, dr. Mihaela Ştefanescu, coordonator national al proiectului, Elena Tudor, reprezentant DGAPC si Andreea Sorescu, mama a unui copil cu tulburare de spectru autist si presedinte al Asociatiei invingem Autismul si Raluca Anton, psiholog formator.

Astfel, in cadrul proiectului „Şi ei trebuie sa aiba o sansa!”, 1200 de medici de familie, psihiatri si pediatri vor beneficia de formare continua, iar 580 de specialisti din retele publice si private de asistenta sociala vor fi formati si certificati in terapii de recuperare individualizata si consiliere. Mai mult, se doreste infiinsarea a 40 de centre la nivel national de consiliere si asistenta a persoanelor cu TSA si vor fi desfasurate campanii nationale de sensibilizare a opiniei publice.

„Aceasta stare scade semnificativ sansele de integrare sociala a persoanelor cu autism din Romania, in conditiile in care prin diagnosticare timpurie si referire a cazurilor catre serviciile specializate de recuperare, pana la 47% din cazurile de tulburari de spectru autist, pot fi recuperate si integrate social si scolar”, a declarat Adelaide Tarpan, manager al proiectului „Şi ei trebuie sa aiba o sansa!”.

Mai multe informatii despre acest eveniment aflati pe www.comunicatemedicale.ro

Articolul precedentNegocieri intre Cseke Attila si angajatii Institutului ORL
Articolul următor„Şi ei trebuie sa aiba o sansa!”, un program pentru integrarea sociala a tinerilor cu autism