Sforaitul cronic poate fi un factor de risc de mortalitate, afirma specialistii americani intr-un studiu.

77.000 de persoane au fost supuse unui studiu prin intermediul caruia mai multi specialisti ORL au evaluat evenimentele petrecute in timpul somnului participantilor.

inregistrarea s-a efectuat cu ajutorul unui aparat portabil utilizat in ambulatoriu, care a permis masurarea foarte fina a caracteristicilor sforaitului cronic si a tulburarilor asociate. S-a trecut apoi la analizarea acustica a sforaitului, cu evaluarea frecventei sale orare, a volumului sonor calculat in decibeli si a formei clinice. in acest ultim caz s-a dorit sa se identifice daca sforaitul cronic implica sau nu cerul gurii.

Echipa de specialisti a reusit sa stabileasca astfel o corelatie intre mortalitate si caracteristicile clinice ale sforaitului. Rezultatele arata ca sforaitul cronic este asociat cu o crestere semnificativa a mortalitatii globale. Sforaitul poate cauza moartea chiar daca sindromul de apnee obstructiva in somn lipseste.

De asemenea, factorii care favorizeaza sforaitul, ca de exemplu alcoolul si tutunul, pot interveni in acest fenomen, fiind parte a cauzei de deces.