Sfatul medicului: Zece reguli pentru pentru masa de Paști…departe de c

0
91

La cumpăna dintre sfârșitul Postului Mare și Înviere – cea mai mare sărbătoare creștină, medicul ieșean Tudor Ciuhodaru a postat pe pagina sa de Facebook mai multe informații utile pentru toți cei ce se vor lupta cu tentațiile culinare, în aceste zile, înaintea deliciilor specifice bucătăriei tradiționale.

„10 reguli pentru pentru masa pascală. Moderaţia ar trebui să fie cheia alimentaţiei şi de sărbatorile pascale. În caz contrar veţi avea nevoie de serviciul de urgenţă şi ne vom vedea în gardă chiar din prima zi” – atenționează specialistul reamintind și faptul că masa de sărbători ar trebui să fie dublată de activități recreative în aer liber pentru a menține în echilibru eventualul exces caloric.

„Nu ignoraţi apariţia simptomelor digestive precum greaţă, vărsături, dureri abdominale, tulburări de tranzit, a febrei sau frisoanelor sau a celor cardiace ce includ dureri precordiale, palpitaţii, cefalee, vertij şi nu temporizaţi prezentarea la consult” – subliniază acesta.

Dr. Tudor Ciuhodaru: Zece reguli pentru masa pascală

Pentru toți cei ce doresc să petreacă sărbătorile de Paști în familie şi nu prin spitale, dr. Tudor Ciuhodaru sfătuiește:

„1. Nu daţi startul la mese copioase chiar de la 12 noaptea sau imediat dupa slujbă. Aşteptaţi măcar până dimineaţă sau mai bine până la orele prânzului.

2. Alimentele trebuie introduse treptat. Puteţi începe cu friptură de miel, precedată eventual de o salată de crudităţi, asociată unei garnituri de legume făcute la grătar, urmată de o felie de ananas crud, nu din conservă, pentru a vă facilita digestia. Cei care au postit trebuie să reia cu prudenţă alimentaţia normală începand cu brânzeturi, legume, fructe şi carne de pasăre, urmate de cantităţi mici de ciorbă şi drob.
3. Fiecare masă trebuie să conţină un singur aliment ,,concentrat”. Consideraţi ,,concentrat” tot ce nu e fruct sau legumă, aşa că friptura, drobul, sarmalele se vor consuma separat, nefiind recomandate nici măcar amestecurile de friptură cu ouă sau al cărnii de miel cu cartofii şi nici consumul de dulciuri sau fructe imediat după masă.
4. Asiguraţi o pauză de cel puţin jumătate de oră între felurile de mâncare pentru a evita atât senzatia de suprasaturaţie cât şi sindroamele dispeptice.
5. Indiferent de starea de sănătate alcoolul trebuie băut cu prudenţă putând, mai ales în asociere cu mancarea grasă, duce la pancreatite, ulcere, hemoragii digestive, colici biliare.
6. Precauţii speciale trebuie avute în vedere la cei cu afecţiuni digestive, metabolice sau cardiace, ce trebuie să respecte regimul igienodietetic (fără dulciuri, sare etc) şi medicamentos.
7. Pacienţii cu afecţiuni metabolice (diabet) vor respecta indicaţiile terapeutice pentru că, în caz contrar, decompensarile pot fi grave, mergând până la comă.
8. Pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare (hipertensiune, insuficienţă cardiacă, cardiopatii ischemice) vor fi atenţi la excesul de sare şi grasimi. Orice durere precordială cu durata de peste 3-5 minute indică susipiciunea unui sindrom coronarian acut ce necesită prezentare urgentă la spital.
9. Cei cunoscuţi cu alergii alimentare vor avea grijă la tipurile produselor consumate, vor avea la ei medicaţia de urgenţă şi se vor prezenta la spital în cazul erupţiilor pruriginoase asociate tulburarilor respiratorii.
10. Nu întrerupeţi medicaţia cronică pentru a manca sau bea în exces”.
Articolul precedentŢigările electronice cu aromă de mentă, mai dăunătoare plămânilor decât cele fără mentol, potrivit unui nou studiu
Articolul următorConcluziile Grupului Consultativ Tehnic al OMS privind compoziția vaccinului COVID-19 (TAG-CO-VAC)