Serviciul de Ambulanță Harghita a răspuns la 42.000 de solicitări în 2024

0
322

Autospecialele Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Harghita au parcurs, în 2024, un total impresionant de 1.832.263 de kilometri, iar numărul solicitărilor continuă să crească, ajungând la peste 42.000 de intervenții, transmite Agerpres. Aceste date sunt furnizate de directorul SAJ Harghita, dr. Péter Szilárd, care subliniază o creștere anuală a numărului de solicitări de 5-10%.

Dr. Péter Szilárd a explicat pentru AGERPRES că numărul mare de intervenții reflectă atât creșterea încrederii cetățenilor în serviciile de urgență, cât și solicitările pentru cazuri ușoare care ar putea fi rezolvate de medicii de familie. „Mulți sună la 112 pentru cazuri ușoare, care ar putea fi rezolvate de medicii de familie și care îngreunează și aglomerează atât activitatea SAJ, cât și pe cea din unitățile de primiri urgență,” a declarat directorul SAJ Harghita. În plus, uneori pacienții nemulțumiți de diagnostic solicită transportul la spital chiar din curtea centrului de permanență, ceea ce pune presiune pe echipajele de intervenție.

În ceea ce privește timpul de intervenție, dr. Péter Szilárd a menționat că, în medie, autospecialele ajung la cazuri în aproximativ 15 minute datorită celor 16 substații din județ. „Sunt fericit că județul nostru este acoperit bine. Avem 16 substații de unde, dacă un locuitor solicită ajutorul nostru, un echipaj de urgență poate să ajungă foarte repede și să ajute pacienții care au nevoie de ajutor,” a declarat acesta. Totuși, în zonele izolate sau atunci când autospecialele sunt deja ocupate, timpul de intervenție poate crește.

O altă problemă semnalată de dr. Péter Szilárd este agresivitatea cu care se confruntă echipajele, uneori fiind lovite verbal sau chiar fizic. De asemenea, o dificultate importantă este lipsa de implicare a vecinilor sau a membrilor familiei pacienților. „În municipiul Miercurea-Ciuc și în alte orașe ale județului, observăm o reticență, un dezinteres al populației de a ajuta vecinii,” a explicat acesta.

Dr. Péter Szilárd a adăugat că, în trecut, astfel de situații nu erau frecvente: „În urmă cu 20 de ani nu credeam că se va ajunge la astfel de situații. (…) Suntem în acel punct în care suntem dezinteresați.” El a făcut apel la cetățeni să sune la 112 atunci când au nevoie de ajutor, să răspundă corect la întrebările operatorilor și să ajute echipajele de ambulanță atunci când este necesar.

Articolul precedentTrecerea la ora de vară afectează comportamentul alimentar și somnul
Articolul următorParteneriate între ASSMB și primăriile sectoarelor 1, 2 și 5 pentru un sistem medical mai performant