Servicii medicale de prevenție gratuite pentru categoria de vârstă 2-17 ani

0
187

Un număr de 109.466 de consultaţii de prevenţie au fost acordate în primele două trimestre ale acestui an pentru grupa de vârstă 2 – 17 ani, informează preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Andrei Baciu.

Potrivit sursei citate, în 2023 au fost acordate:

  • în trimestrul 1 – 48.145 consultații
  • în trimestrul 2 – 61.321 consultații

În luna august a acestui an, pentru categoria de vârstă 2-17 ani, au fost acordate 30.866 consultaţii oftalmologice la nivel naţional şi 346 au fost spitalizaţi cu diagnosticul „Obezitate datorită unui exces caloric”.

„Tot în luna august a acestui an au fost înregistrate 364 de bilete de trimitere eliberate copiilor cu vârsta între 2 şi 17 ani pentru servicii paraclinice de prevenţie, cele mai multe în: Bucureşti (131), Cluj (49), Iaşi (26), Botoşani (19), Timiş (18)”, a scris Andrei Baciu pe pagina sa de Facebook.

Președintele CNAS a transmis că în anul 2022 au fost acordate 262.801 de consultaţii de prevenţie la această grupă de vârstă 2 -17 ani.

Andrei Baciu afirmă că în cadrul consultaţiilor preventive, care sunt decontate de CNAS, medicul poate prescrie tratamente şi poate elibera trimiteri la analize şi investigaţii sau la medicul de specialitate din ambulatoriu.

Investigaţiile paraclinice recomandate pentru prevenţie se realizează:

  • pentru screeningul anemiei şi a rahitismului ( pentru copiii cu vârsta între 2 şi 5 ani)
  • pentru screeningul tulburărilor de vedere
  • pentru screeningul sindromului dismetabolic la copiii cu indicele de masă corporală – (IMC) crescut sau la cei cu istoric de hipercolesterolemie familială (cu vârsta mai mare de 6 ani)
  • pentru screeningul bolilor cu transmitere sexuală
  • pentru screeningul depresiei.
Articolul precedentBNS își invită membrii să protesteze la… Paris
Articolul următorUn vaccin combinat, care vizează COVID-19 și gripa, a generat un răspuns imunitar puternic în cadrul unui studiu în fază iniţială