Semnal de alarmă de Ziua Națională fără Tutun: Fumatul crește riscul de infectare cu SARS-CoV-2

0
513

Ziua Națională fără Tutun, marcată anual în România în fiecare joi a lunii noiembrie, se desfășoară în 2020 într-un context diferit provocat de pandemia de COVID-19.

Și în acest an se are în vedere conștientizarea de către public, dar și de către factorii decizionali din politicile de sănătate, a impactului social enorm (boli/ dizabilități/ decese premature) pe care îl are consumul de tutun, dar mai ales se trage un semnal de alarmă cu privire la concluzia unanimă la care au ajuns echipele de cercetători din întreaga lume, potrivit căreia fumatul crește riscul de infectare cu SARS-CoV-2, potrivit unui comunicat de presă al Asociației Române pentru Promovarea Sănătății (ARPS).

De altfel, fumatul continuă să rămână o problemă de sănătate publică.

”Dacă vorbim de infecția SARS-CoV-2, tutunul este un factor de risc pentru boala pulmonară și pentru a dezvolta infecție cu SARS-CoV-2. Fumatul este o problemă de sănătate publică pentru că este un factor de risc nu doar pentru afecțiunile pulmonare, ci pentru multe alte afecțiuni, afecțiuni cardiovasculare, tumori pulmonare dar și tumori urinare, tumori din sfera ORL, boli extrem de severe care duc la scăderea duratei de viață și care afectează mult calitatea vieții pacienților. Renunțarea la fumat trebuie să fie un obiectiv al fiecărui fumător nu doar în context pandemic, ci și în contextul unei vieți lungi, fără probleme și complicații induse de fumat”, a declarat șef lucr. dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta, pentru Sănătatea.TV și RoHealthReview.ro.

Organizațiile și instituțiile internaționale din domeniul sănătății, printre care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC-Atlanta), au constatat că fumătorii prezintă un risc crescut pentru a se infecta cu SARS-COV2, dar și de a evolua spre forme severe ale COVID-19. În același timp, adolescenții și adulții tineri care folosesc țigări electronice au un risc crescut pentru simptome sugestive ale infecției cu coronavirus, precum și pentru a fi diagnosticați cu COVID-19. Mai exact, studiile au arătat fumătorii au un risc dublu, față de nefumători, de a suferi de o formă severă ori critică a COVID-19, potrivit ARPS.

„În momentul de față nu avem un tratament curativ pentru infecția cu SARS-COV2. Avem însă modalități de prevenire a infecției și a formelor severe de boală: corectarea factorilor de risc precum consumul de tutun și alcool, obezitatea, sedentarismul. Tutunul și alcoolul nu sunt necesare vieții, te poți lipsi de ele, fără grija că ți s-ar putea întâmpla ceva rău. Chiar dacă uneori fumătorii se pot simți „rău” în primele zile fără țigări, aceste simptome de sevraj de nicotină sunt trecătoare și pot fi chiar diminuate cu ajutorul tratamentului specific. Specialiștii care răspund la Tel Verde Stop fumat oferă informațiile necesare administrării corecte a acestor medicamente, dar și consiliere psihologică pentru depășirea „sevrajului” psihologic și comportamental. Pandemia nu este o scuză pentru a fuma mai mult deoarece nu mai ai alte plăceri/ bucurii. Pandemia poate fi folosită pentru o schimbare în bine a vieții de zi cu zi!”, a declarat dr. Magdalena Ciobanu, coordonator al Centrului de consiliere pentru renunțarea la fumat de la Institutul Național de Pneumologie „Marius Nasta”, în comunicatul de presă.

Potrivit studiului GATS România 2018, prevalanța consumului de tutun în țara noastră este de 30,7%.

”Pentru patru dintre cele șapte boli cronice identificate de Institutul Național de Sănătate Publică ca fiind factori de risc pentru deces din cauza COVID-19, fumatul este fie cauză (cancerul pulmonar, bolile pulmonare obstructive cronice), fie factor major de risc și de agravare (bolile cardio-vasculare, diabetul zaharat, alte cancere decât cel pulmonar). Asociația Română pentru Promovarea Sănătății (ARPS) se alătură campaniei Institutului Național de Sănătate Publică de informare și educare a populației ”COVID-19: un motiv în plus pentru a renunța la fumat””, se mai arată în comunicat.

Articolul precedentMonitorul Oficial a publicat Ordinul de suplimentare a cifrei de școlarizare pentru rezidențiat 2020-2021
Articolul următorVaccinul împotriva COVID-19: AstraZeneca reconfirmă răspunsul imun la vârstnici