Șef. lucr. dr. Mahler: Pandemia şi contextul social impun o reevaluare a intervenției pneumologului în diagnosticul tulburărilor de somn

0
157

Șef. lucr. dr. Beatrice Mahler, medic pneumolog, a afirmat, vineri, că este foarte important să existe o igienă a somnului. Este esenţial ca oamenii să aibă un somn calitativ, dar şi cantitativ pentru ca organismul să funcţioneze în parametrii de echilibru.

„Somnul face parte din una din cele patru nevoi de bază al fiecărui organism, alături de hrană, aer şi apă. Somnul este esenţial să fie liniştit. Este esenţial să avem un somn nu doar calitativ, ci şi cantitativ. Recomandarea pentru persoanele adulte este mai mare de 7 ore de somn pentru a avea o activitate eficientă pe parcursul zilei, pentru ca organismul să funcţioneze în parametrii de echilibru, dar acest lucru a fost puternic afectat în timpul pandemiei, pentru că pacienţii cu COVID au avut tulburări de somn importante induse atât de frica de boală, de insuficienţa respiratorie care a apărut, dar și de internarea în spital, mai ales în secțiile de terapie intensivă. Am citit relatări ale pacienților care au trecut de terapie intensivă și care descriau zgomotul aparatelor care le afectau și le influențau extrem de mult somnul, aparate care erau benefice și necesare, dar care interferau cu odihna. Nu doar pacienții au avut de suferit în această perioadă, ci și personalul medical a fost influențat și impactat de trecerea prin pandemie, orele de somn au fost reduse. Spre exemplu, într-un chestionar pe care l-am adresat medicilor rezidenți, studenților la Medicină, inclusiv studenților voluntari care au activat în Institutul „Marius Nasta”, 48% – aproape jumătate din ei – au declarat că au avut un somn afectat rău și foarte rău în ultima perioadă. Mai mult decât atât, declară o dependență de internet, ceea ce este surprinzătoare, indusă pe de o parte dintr-o necesitate, iar pe de altă parte dintr-un algoritm care se creează în mod involuntar în obiceiurile noastre”, a declarat șef lucr. dr. Beatrice Mahler.

Pandemia COVID-19  şi contextul social actual impun o reevaluare a modului în care pneumologul va interveni în diagnosticul tulburărilor de somn, a afirmat medicul pneumolog.

„Într-adevăr, momentul pandemiei şi contextul social în care ne aflăm, inclusiv războiul şi presiunea în faţa căreia suntem supuşi zi de zi, impun o reevaluare a modului în care pneumologul va interveni în diagnosticul tulburărilor de somn. Sunt convinsă că sunt multe lucruri de făcut, pentru că aşa cum au trecut ultimii doi ani, în care s-au întâmplat şi lucruri bune datorită tehnologiei, am învăţat să comunicăm altfel, am învăţat că este nevoie şi de o astfel de comunicare şi relaţionare, totuşi pandemia şi-a pus amprenta asupra modului în care a fost afectată viaţa noastră”, a afirmat șef lucr. dr. Beatrice Mahler.

Medicul a subliniat că recomandarea pentru persoanele adulte este de peste șapte ore de somn pe noapte pentru a avea o activitate eficientă pe parcursul zilei şi pentru ca organismul să funcţioneze în parametrii de echilibru. Mai mult, pentru a avea o noapte liniştită este foarte important să existe o igienă a somnului.

„Să avem un comportament care să devină ca o regulă de viaţă atunci când vrem să avem o noapte liniştită. Este recomandat ca persoanele care au probleme de latenţă a somnului, adorm mai greu sau se trezesc noaptea de mai multe ori sau se simt obosite a doua zi chiar dacă aparent au dormit un număr important de ore, să îşi evalueze modul în care îşi petrec după amiaza. Este important să fie evitat consumul de stimulante (cofeină, substanţe energizante), să alegem aceeaşi oră în care ne ducem la culcare, nu este important să fie o anumită oră, este important să fie în corelaţie cu bioritmul şi nevoile pe care le avem fiecare din noi. Ea nu trebuie să varieze cu mai mult de o oră”, a explicat medicul.

Șef lucr. dr. Beatrice Mahler a subliniat că este important să se evite activităţile fizice intense înainte de ora de somn, iar camera în care se doarme să aibă o atmosferă liniştită.

„Este important să evităm activităţile fizice intense înainte de ora de culcare. Ce este extrem de important este ca locul pe care îl alegem pentru somn, camera în care dormim să aibă o atmosferă liniştită, calmă care să favorizeze relaxarea şi să fie însoţită de momente care să creeze o ambianţă plăcută”, a spus șef lucr. dr. Beatrice Mahler.

Este important să fim atenți la timpul de care avem noevoie din momentul în care ne așezăm în pat și până adormim, a subliniat medicul.

„De regulă, nu ar trebui să depășească 15 minute această perioadă, iar dacă ea depășește mai mult de o jumătate de oră, se recomandă să ne ridicăm din pat, să mergem în altă cameră, să facem activități care să ne relaxeze, dar care, în același timp, să ne solicite atenția și concentrarea, tocmai pentru a depăși acel moment în care începi să devii agitat, să te întrebi de ce nu adormi. (…) Ora de culcare și ora de trezire sunt cei mai importanți parametri, numărul de treziri în cursul nopții, care nu au o legătură directă cu o necesitate, și care nu ar trebui să fie un obicei, sunt criterii care trebuie să ne atragă atenția asupra existenței unei tulburări de somn”, a explicat șef lucr. dr. Beatrice Mahler.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Conferinţei de informare „Calitatea somnului şi impactul asupra sănătăţii. Impactul tehnologiei asupra somnului”, organizată de Societatea Română de Pneumologie, prin Secţiunea de Somnologie și Ventilație Non-Invazivă, în contextul Zilei Mondiale a Somnului.

Articolul precedentOMS, despre pandemia de COVID-19: Este departe de a se fi încheiat
Articolul următorECDC, despre incidența cazurilor noi de COVID-19 în Europa