Șef lucr. dr. Ioana Munteanu: Somnul reprezintă baza triunghiului vieţii sănătoase, alături de nutriţie şi activitate fizică

0
938

Preşedintele Secţiunii de Somnologie și Ventilație Non-Invazivă din cadrul Societăţii Române de Pneumologie, șef lucr. dr. Ioana Munteanu, a declarat, vineri, că somnul reprezintă baza triunghiului vieţii sănătoase, alături de nutriţie şi activitate fizică, iar prin lipsa acestuia toate structurile organismului au de suferit.

„Somnul este acea parte a vieţii noastre care asigură refacerea psihică şi energetică a întregului organism. El trebuie să fie atât calitativ, cât şi să aibă cantitatea necesară. De cât somn avem nevoie? Necesarul scade odată cu înaintarea în vârstă, de la 14-17 ore pe zi, în cazul nou-născutului, la 7 ore pe zi în cazul adultului între 18 și 60 de ani, iar peste vârsta de 65 de ani, acest somn, mai ales ce de noapte, este fragmentat, fiind necesare perioade de somn pe parcursul zilei, pentru a avea o calitate a vieții corespunzătoare”, a afirmat șef. lucr. dr. Ioana Munteanu.

Medicul susține că utilizarea tehnologiei ne poate fi  utilă, însă nu trebuie uitate efectele asupra calităţii somnului şi a sănătăţii.

„Tehnologia ne poate fi utilă, dar nu trebuie să uităm şi efectele sale asupra calităţii somnului şi asupra sănătăţii. Orice dar are și consecințe la care trebuie să ne și gândim. Dacă ne referim la adolescenţi, scurtarea somnului impusă de tehnologie, de exemplu aceste pierderi bruşte de somn de câte patru ore în şase zile, în cursul unei săptămâni sau un somn cu o durată mai scurtă de şase ore pe noapte determină tulburări ale metabolismului glucidic cu instalarea în timp a obezităţii şi a diabetului zaharat. De asemenea, reţelele de socializare pot avea pe lângă impactul pozitiv şi unul negativ asupra somnului şi dezvoltării adolescentului. De exemplu, aceste studii arată că adolescenţii care cercetează pe telefoane, reţele de socializare cu 30 de minute înainte de culcare, în special fetele, pot suferi de insomnie, anxietate şi depresie. Un studiu din Marea Britanie a arătat că unul din cinci adolescenți petrec peste cinci ore pe rețelele de socializare într-o zi obișnuită de școală, mai ales fetele. Somnul întârziat şi trezirea mai avansată dimineaţă induc modificări ale ritmului circadian cu tulburări de creştere, dezvoltare şi a performanţelor şcolare şi nu în ultimul rând a activităţii decizionale a adolescentului”, a explicat șef lucr. dr. Ioana Munteanu.

Lumina emisă de telefoanele inteligente, console ori calculatoare produce o tulburare a ritmurilor circadiene prin suprimarea secreţiei de melatonină şi astfel perturbă scăderea temperaturii corpului pe parcursul nopţii, care duce la alterarea calităţii somnului, atrage atenția medicul.

„79% dintre adulţi îşi deschid smartphone-urile în primele 15 minute de la trezire sau poate nu le-au închis deloc şi aceştia suferă mai multe tulburări de somn, au insomnii, depresie şi anxietate pe parcursul nopţii. De asemenea, computerele şi jocurile pe consolă pot fi şi ele implicate în tulburările de somn. (…) Lumina pe care o emit aceste ecrane este lumină cu unde scurte, care produce o tulburare marcată a ritmurilor circadiene prin suprimarea secreţiei de melatonină şi astfel perturbă scăderea temperaturii corpului pe parcursul nopţii cu alterarea calităţii somnului. Şi jocurile pe consolă produc insomnie, oboseală în timpul zilei dacă ne scurtăm prea mult somnul şi alterarea capacităţii de decizie, tot din același efect al scăderii secreției de melatonină. Cele mai importante sunt dispozitivele portabile. Acestea, prin ecranele de tip LCD şi led, emit lumină albastră cu unde scurte care afectează cel mai negativ somnul şi odihna noastră. Lumina albastră are efecte stimulatoare și de alertă, utilă pe parcursul zilei, dar nu pentru noapte. Noaptea, lumina albastră strălucitoare împiedică eliberarea melatoninei cu întârzierea somnului și alterarea ritmului circadian”, a precizat medicul.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Conferinţei de informare „Calitatea somnului şi impactul asupra sănătăţii. Impactul tehnologiei asupra somnului”, organizată de Societatea Română de Pneumologie, prin Secţiunea de Somnologie și Ventilație Non-Invazivă, în contextul Zilei Mondiale a Somnului.

Articolul precedentMS: 3.749 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 și 44 decese, de la ultima raportare
Articolul următorProf. univ. dr. Florin Mihălţan: Sindromul de apnee în somn, prevalență în creștere. Abordarea pacientului cu tulburări de somn