Șef lucr.dr. Beatrice Mahler: Anticorpii împotriva COVID-19 apar doar dacă treci prin boală sau ești vaccinat

0
266

Șef lucr. dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului Național de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, a declarat că anticorpii împotriva COVID-19 apar doar dacă treci prin boală sau ești vaccinat și a explicat că există „o serie de studii și păreri de specialitate care ridică ipoteza că persoanele care au respectat schemele de vaccinare au o imunitate crescută inclusiv față de virusul SARS-CoV-2”, dar „nu este o regulă generală”.

„Dacă vorbim de anticorpi împotriva COVID, cu siguranță trebuie să treci prin boală sau să fii vaccinat, ca să ai acești anticorpi. Studiile care au început să apară și părerile cercetătorilor, într-adevăr, ridică ipoteza că persoanele care au respectat schemele de vaccinare au o imunitate crescută inclusiv față de virusul SARS-CoV-2. Nu este o regulă generală. Avem încă multe întrebări la care nu avem răspuns dacă vorbim de imunitate și de infecția SARS-CoV-2, dar probabil că lucrurile trebuie cercetate în profunzime”, a declarat Șef lucr. dr. Beatrice Mahler, vineri, la un post de televiziune.

Managerul Institutului Național de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” a vorbit despre situația celor care nu s-au îmbolnăvit, deși au locuit în aceeași casă cu persoane confirmate cu COVID-19 și spune că un alt tip de imunitate decât cea de la nivelul anticorpilor, o imunitate celulară, „a reușit să capteze virusul și să îl distrugă”.

„Avem persoane și sunt în jurul nostru familii din care unii membri nu s-au îmbolnăvit chiar dacă au stat în casă cu persoane bolnave. Asta înseamnă că imunitatea lor, nu la nivel de anticorpi, dar un alt tip de imunitate, celulară, a reușit să capteze virusul și să îl distrugă, dar imunitatea e ceva atât de tranzitor dacă starea noastră de sănătate se schimbă, încât nu cred că trebuie să ne bazăm pe acest tip de imunitate pe termen lung”, a mai spus Șef lucr. dr. Beatrice Mahler.

Majoritar, formele ușoare de COVID-19 nu dau sechele pulmonare

„În mod majoritar, formele ușoare de COVID-19 nu dau sechele pulmonare. Forma ușoară înseamnă lipsa afectării pulmonare în momentul în care persoana respectivă trece prin boală. Există însă la persoanele care au comorbidități, dar totuși trec prin forme ușoare de boală riscul ca, după ce infecția SARS-CoV-2 se vindecă, să apară nitro-tromboze în vasele pulmonare, care să altereze un pic funcția pulmonară și practic să inducă apariția dificultății de respirație la efort. Sunt lucruri care abia acum au început să fie studiate, pentru că s-a constatat că persoanele care au trecut prin COVID-19 și au avut o formă aparent ușoară de boală obosesc extrem de mult după ce practic s-au vindecat”, a explicat Șef lucr. dr. Beatrice Mahler.

Articolul precedent23 de dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii de zădărnicire a combaterii bolilor. Anunțul MAI
Articolul următorÎncă 27 de cazuri de infectare cu noua tulpină de SARS-CoV-2. Anunțul Ministerului Sănătății