Secţie de chirurgie plastică pentru copii, a doua de acest gen din țară, la Spitalul „Sfânta Maria” din Iaşi

0
14

O secţie de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, singura de acest gen din Moldova, va fi înfiinţată, din luna aprilie, la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi, unitatea urmând să aibă 30 de paturi, dintre care zece destinate pacienţilor cu arsuri.

Potrivit reprezentanţilor Spitalului „Sfânta Maria” din Iaşi, secţia de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă pentru copiii din Moldova, care va funcţiona în cadrul spitalului ieşean, este a doua unitate de acest gen din România. În prezent, mai funcţionează o astfel de unitate la Bucureşti.

Secţia de la Iaşi va avea 30 de paturi, dintre care zece vor fi destinate Unităţii Funcţionale de Arşi, iar 20 de paturi Compartimentului de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă. În cadrul Spitalului „Sf. Maria” din Iaşi sunt internaţi, în medie, 160 de pacienţi cu arsuri de grade diferite, la care se adaugă şi cei trataţi în ambulatoriu.

Până acum, cazurile cu arsuri de peste 20 la sută din suprafaţa corpului erau transferate la Bucureşti.

„Va fi a doua secţie din ţară care va putea primi cazurile pacienţilor arşi şi singura din Moldova. Confirmăm astfel poziţia Iaşului ca centru regional de excelenţă medicală şi interesul nostru real de a pune Iaşul pe harta marilor centre pediatrice din Europa de Est”, a declarat Costel Alexe, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, instituţie în subordinea căreia se află Spitalul de Copii din Iaşi.

Medicul Sidonia Susanu, specialist în domeniul chirurgiei plastice, a afirmat că în ultimii zece ani tratamentul copilului ars la spitalul din Iaşi a trebuit să se desfăşoare conform protocoalelor europene, dar că acest lucru a fost greu de implementat din cauza lipsei infrastructurii.

„În ultimele trei luni procesul de conformitate a spitalului în această direcţie s-a concretizat şi finalizat. Funcţionăm deja ca Unitate de Arşi, iar în acest moment serviciul este ocupat în proporţie de 80 la sută de pacienţi cu arsuri”, a declarat dr. Sidonia Susanu, medic primar chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă din cadrul Spitalului „Sfânta Maria” din Iaşi.

Articolul precedentCE: Adeverințe electronice verzi, pentru libera circulație în UE
Articolul următorZece judeţe au trimis miercuri mașini pentru SMURD București