Scrisoare deschisa catre Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate

0
352

Stimate D-le Ministru dr. Nicolae Banicioiu,

Stimate D-le Presedinte Vasile Ciurchea,

Asa cum suntem convinsi ca stiti, obezitatea si comorbiditatile acesteia (in primul rand hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat tip 2) reprezinta una dintre cele mai grave provocari (daca nu cea mai grava) la adresa sanatatii populatiei in lume, dar si in tara noastra. Studiile epidemiologice populationale recent efectuate in tara noastra (studiul PREDATORR si studiul ORO) confirma faptul ca ne inscriem, din pacate, in aceleasi tendinte ingrijoratoare privind incidenta si prevalenta obezitatii observate si in celelalte tari europene.

Desi cercetatorii si practicienii fac eforturi continue, atat pe plan mondial cat si in tara noastra, pentru gasirea solutiilor terapeutice optime, interventiile farmacologice au efecte modeste, iar optimizarea stilului de viata, desi cu o eficienta confirmata, are in continuare probleme majore de aderenta, mai ales in obezitatea morbida. Studii importante, efectuate pe un numar mare de pacienti, cu o durata de urmarire a efectelor de peste 10 ani si comunicate in reviste de cea mai inalta calitate, au demonstrat convingator beneficiile chirurgiei bariatrice atat in ceea ce priveste cresterea calitatii vietii si cresterea sperantei de viata cat si in ceea ce priveste reducerea costurilor de ingrijire a acestor pacienti. in tara noastra mai multi colegi chirurgi s-au perfectionat in efectuarea acestor interventii. Din pacate insa, costurile materialelor necesare fac ca accesibilitatea pacientilor la aceste interventii sa fie foarte redusa.

Avand in vedere cele de mai sus, va rugam sa gasiti solutii pentru compensarea acestor costuri, cel putin partial si cel putin pentru pacientii cu obezitate morbida.

Am recurs la procedura scrisorii deschise avand in vedere faptul ca decizia d-voastra ar putea fi sustinuta si de societatea civila.

Conf. Dr. Gabriela Roman, Presedinte Asociatia Romana pentru Studiul Obezitatii, groman@umfcluj.ro

Conf. Dr. Ioan Andrei Veresiu, Presedinte Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, iveresiu@umfcluj.ro

Articolul precedentBolile cronice netransmisibile, dezbatute de specialistii romani la Congresul National Bolile Cronice Netransmisibile, 2015
Articolul următorPeste 100 de asistenti medicali prezenti la Cursul COMBAT Asist 2