„Şcoala din spital”: Ce presupune acest program și când intră în vigoare

0
361

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă că a prezentat Guvernului, în primă lectură, programul „Şcoala din spital”, care are ca scop şcolarizarea elevilor spitalizaţi pe termen lung.

„Proiect de OUG prezentat în primă lectură a vizat „Şcoala din spital”. Mai exact, în cadrul Universităţilor de Medicină şi Farmacie se înfiinţează unităţi de învăţământ preuniversitar cu titulatura „Şcoala din spital”. Acest lucru are ca scop organizarea şcolarizării ante-preşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor spitalizaţi în număr de câteva sute în fiecare an. Aş vrea să spun că până acum nu a fost posibilă organizarea şcolii în spital, deoarece piedici birocratice reglementau dimensiunea minimă a formaţiunilor de studiu. Mai exact, este ca şi cum am putea să clarificăm că într-un spital oncologic am avea un număr suficient de mare în acelaşi spital, în acelaşi timp de elevi de clasa a şaptea, de exemplu, lucru care, în mod evident, este absurd. Această absurditate a fost înlăturată din reglementările legale”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Potrivit ministrului, pe toată perioada spitalizării se va desemna un cadru didactic monitor, care va avea obligaţia de a supraveghea parcursul educaţional al preşcolarului sau al elevului, precum şi de a menţine legătura permanentă cu unitatea de învăţământ la care acesta a fost înmatriculat înainte de spitalizare.

„De asemenea, Ministerul Educaţiei înfiinţează Corpul Naţional al cadrelor didactice pentru şcoala din spital. Acesta va fi constituit în urma selecţiei cadrelor didactice care fac dovada absolvirii unor programe de pregătire în domeniul psiho-pedagogiei speciale. Se organizează şi Programul Naţional Şcoala din Spital care vizează continuarea predării învăţării prin membrii acestui corp naţional al cadrelor didactice pentru şcoala din spital, în cazul mutării elevilor de la un spital la altul sau de la o secţie la alta. Deci este vorba despre componenta mobilă a acestei şcoli din spital. Pentru sprijinirea învăţării în aceste şcoli din spital, Ministerul Educaţiei poate organiza şi olimpiade şi concursuri şcolare şi, de asemenea, poate acorda burse de studiu şi alte forme de sprijin material prin programe naţionale aprobate prin hotărâri de guvern”, adaugă ministrul Educaţiei.

Cîmpeanu a  subliniat că Universităţile de Medicină şi Farmacie pot accesa şi fonduri externe nerambursabile în vederea îmbunătăţirii activităţilor desfăşurate prin acest program naţional „Şcoala din spital”.

„Procesul instructiv-educativ se va desfăşura adaptat la specificul bolii, la perioada de spitalizare şi la clasa în caree este înscris elevul în anul şcolar respectiv. În termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a OUG, Ministerul Educaţiei va elabora o programă diferenţiată de susţinere a evaluării naţionale şi a examenului naţional de bacalaureat atât pentru elevii şcolarizaţi în acest program, cât şi pentru toţi elevii cu cerinţe educaţionale speciale şi care necesită o spitalizare îndelungată. Prin derogare de la dispoziţiile art. 5 alin 2 din Legea Educaţiei Naţionale prezenta OUG va intra în vigoare de la data publicării în MO. Acest proiect de OUG a fost prezentat în primă lectură”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Articolul precedentMinistrul Educației: Nu vor fi restricții pentru cei nevaccinați, însă vor fi avantaje pentru cei vaccinați
Articolul următorLista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat, actualizată de CNSU