Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca a anunţat începerea examinării femeilor cu probleme de fertilitate, prin histerosalpingografie, investigație pentru care există o adresabilitate crescută către sistemul medical.

“În Cluj-Napoca mai există un singur centru în care se efectuează această examinare. Histerosalpingografia reprezintă o examinare radiologică a uterului și a trompelor uterine”, se arată într-un anunţ al Direcţiei Medicale a Ministerului Apărării Naţionale.

Potrivit aceleiaşi surse, procedură utilizează o formă particulară de radiografie numită fluoroscopie și o substanță de contrast și permite vizualizarea permeabilității trompelor uterine, forma și structura cavității
endometriale.

De asemenea, HSG poate investiga cauza avorturilor recurente sau a sterilității, rezultate în urma identificării unor patologii uterine congenitale sau dobândite, precum:
• Fibroame uterine;
• Polipi endometriali;
• Sinechii uterine;
• Anomalii congenitale uterine;
• Tumori uterine.

Potrivit aceluiaşi anunţ, pentru această investigație se folosește angiograful Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian”, iar medicii care realizează investigația sunt dr. Pavel Adrian, medic radiolog, în colaborare cu medicul ginecolog, dr. Bucuri Carmen.