SCJU Târgu Mureş: Intervenţie de osteosinteză cu machetă 3D preoperator

0
409
Foto: SCJU Targu Mures

O echipă de medici din cadrul Secţiei Clinice Ortopedie şi Traumatologie şi Secţiei Clinice Chirurgie Generală II din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş au realizat, în cursul săptămânii trecute, prima intervenţie chirurgicală de osteosinteză (fixare) de bazin cu machetă personalizată 3D, la un pacient în vârstă de 54 de ani, victimă a unui accident rutier; aceasta a constat în refacerea şi stabilizarea inelului pelvin (fixarea bazinului) prin două operaţii succesive la un interval de cinci zile, fiind foarte dificilă din cauza riscului crescut de leziuni viscerale şi vasculare cu hemoragii severe sau alte complicaţii care pun în pericol viaţa.

Pentru prima oară într-o astfel de intervenţie, preoperator, a fost realizată/reconstruită, cu ajutorul imagisticii, o macheta personalizată prin printare 3D, în Laboratorul de Reconstrucţie şi Printare 3D din cadrul UMFST “George Emil Palade” Târgu Mureş – anunță instituția.

Machetă efectuată pe baza unui CT cu reconstrucţie 3D

„Această machetă a fost efectuată pe baza unui CT cu reconstrucţie 3D şi a ajutat în pregătirea preoperatorie, stabilirea exactă a materialelor de osteosinteză necesare, respectiv poziţia acestora, scurtând considerabil timpul operator.

Starea pacientului este bună, acesta urmând a fi externat în cursul acestei săptămâni, ulterior fiind necesar un program de recuperare pentru a putea avea o viaţă normală. Fără această intervenţie, pacientul ar fi rămas cu un handicap locomotor sever şi o calitate a vieţii scăzută” – transmite Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

În echipa operatorie au fost prezenți prof. dr. Radu Neagoe – medic primar chirurgie generală, șef lucrări dr. Solyom Arpad şi as. univ. dr. Fodor Pal – medici primari ortopedie şi traumatologie, dr. Raluca Fodor – medic primar Anestezie şi Terapie Intensivă precum și medicii rezidenţi dr. Daniel Dacher, dr. Laszlo Orsolya, dr. Kovacs Andor.

Articolul precedentINSP: 82 de cazuri de infecție cu West Nile, de la începutul perioadei de suoraveghere. Câte decese s-au înregistrat
Articolul următorSincope în aprovizionarea cu medicamente: Guvernul va aloca bani din Fondul de rezervă pentru medicamente şi programe de sănătate