SCJU Sibiu: A fost efectuată prima biopsie pulmonară ghidată prin computerul tomograf (CT)

0
2081
foto: facebook/ Spitalului Clinic Județean de Urgență din Sibiu

În cadrul Laboratorului de Radiologie şi Imagistică Medicală a fost realizată prima biopsie pulmonară CT ghidată, ca urmare a colaborării dintre medicii radiologi şi chirurgii toracici ai Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

Acest tip de biopsie este o intervenţie minim invazivă care permite recoltarea, cu ajutorul unui ac de biopsie, a unui fragment de ţesut dintr-o formaţiune suspectă imagistic, sub ghidaj CT. Metoda este utilă pacienţilor cu formaţiuni pulmonare neoplazice din unitatea spitalicească precum și a celor din celelalte spitale din Sibiu sau din judeţele limitrofe.

„Posibilitatea efectuării biopsiilor pulmonare CT ghidate în Sibiu ajută foarte mult pacienţii spitalului nostru, ai spitalului de boli pulmonare şi ai celorlalte spitale din judeţele învecinate. Fără examenul anatomo-patologic efectuat după biopsia CT ghidată, nu se poate iniţia tratamentul oncologic. Posibilitatea efectuării diagnosticului precoce oncologic scade timpul de iniţiere a tratamentului şi în consecinţă cresc şansele de supravieţuire ale pacientului oncologic”, a declarat conf. univ. dr. habil. Florin Grosu.

Intervenţia, realizată în premieră la SCJU Sibiu, a fost posibilă datorită modernizării Laboratorului Clinic de Radiologie cu aparatură de înaltă performanţă achiziţionată din fonduri europene atrase de spital printr-un proiect POIM.

„Este un pas important pentru spitalul nostru, dar mai ales pentru pacienţii oncologici care primesc o şansă în plus la depistare precoce şi la recuperare. Ne bucurăm că investiţiile realizate constant reuşesc să ridice calitatea actului medical şi să genereze rezultate atât de importante. Vom continua demersurile de a crea condiţii cât mai bune personalului medical, pentru a-i permite să evolueze în modul de tratare al pacienţilor noştri”, transmite Daniel Chelcea, managerul SCJU Sibiu.

Articolul precedentOMS: Statistici recente, la nivel global, privind pacienții oncologici
Articolul următorSăptămână trecută, a treia consecutivă în care incidenţa infecţiilor respiratorii a depăşit nivelul mediu calculat pentru ultimele sezoane